Медикам компенсують 100% втраченого заробітку через ізоляцію

http://leopolis.news/post/24783/medykam-kompensuyut-100-vtrachenogo-zarobitku-cherez-izolyaciyu

13/07/2020

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Перелік причин тимчасової непрацездатності, за якими Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомог, доповнено ізоляцією від COVID-19. Право на таку допомогу від ФССУ мають застраховані особи за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

За відповідними лікарняними листками Фонд здійснює компенсацію 50% втраченого заробітку, незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець). Водночас для медичних працівників Фонд компенсує втрачений за час  ізоляції від  COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

Для отримання фінансування допомог від Фонду соціального страхування України за лікарняними листками, виданими у зв'язку з ізоляцією від COVID-19 страхувальники (роботодавці) формують окремі заяви-розрахунки, у яких вказують причину непрацездатності – код 11 «ізоляція від COVID-19».

Також нагадуємо, що фізичні особи-підприємці і самозайняті особи, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів продовжують вважатись застрахованими особами у Фонді соціального страхування України. Вони мають право на усі виплати та послуги від Фонду, передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, допомогу по тимчасовій втраті працездатності в разі хвороби або травми, а також компенсацію втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 на підставі відповідних лікарняних листків.

Leopolis.news