logo
15/04
14/04
13/04
12/04
11/04
10/04
09/04
2 ...

Україна не погоджується з тим, що літак МАУ під Тегераном було збито через «людську помилку» – МЗС

14-07-2020 11:331430

Україна не погоджується з тим, що літак МАУ під Тегераном було збито через «людську помилку» – МЗС
Фото: Радіо Свобода

Міністерство закордонних справ України не вважає правдивою версію Ірану про те, що збиття українського літака Міжнародних авіаліній України Boeing-737 під Тегераном 8 січня сталося внаслідок «людської помилки».

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу 14 липня, передає Громадське. Раніше така версія лунала у доповіді Організації цивільної авіації Ірану. Там зазначали, що катастрофа була викликана неправильним налаштуванням системи протиповітряної оборони.

«У нас є багато запитань і ми потребуємо багато авторитетних, неупереджених, максимально об’єктивних відповідей щодо того, що сталося. Станом на сьогодні Україна не може погодитися з тим, що літак було збито внаслідок людської помилки. Ми переконані, що це питання має з’ясовуватися в межах кримінального розслідування із встановленням усіх фактів. Після цього можна буде остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття українського літака. На сьогодні нав’язування інтерпретацій є помилковим, ми всі маємо зосередитися на встановленні юридичних фактів», — заявив Кулеба під час брифінгу.

Голова МЗС також додав, що Міністерство закордонних справ України повністю готове до юридичної та дипломатичної боротьби і «зробить все належне, щоби Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося».

20 липня у Франції має стартувати процедура розшифровки бортових самописців з літака МАУ — за словами Кулеби, у ній візьмуть участь фахівці зі США, Канади, Франції, Великої Британії та України. Крім того між 25 та 30 липня до України мають прибути представники іранської сторони для ведення перемовин щодо виплати компенсацій родинам загиблих у катастрофі.

Нагадаємо, літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України»  розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана.

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців. 

Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.

9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета. Аналогічні дані розвідки США публікували американські ЗМІ.

11 січня, після кількох днів замовчування правди, Іран визнав, що літак Boeing ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його сприйняли за ворожий об’єкт.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Зі свого боку президент Ірану запевнив, що усі винні будуть покарані.

У березні офіційний представник Ірану в міжнародній організації цивільної авіації погодився передати бортові самописці Франції або Україні для аналізу. В кінці червня їх відправили до Франції. Для розшифровки запросили й представника України.

 Leopolis.news