logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Зеленський хоче призову резервістів без оголошення мобілізації

14-07-2020 15:252317

Зеленський хоче призову резервістів без оголошення мобілізації

У травні цього року Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради, як невідкладний, законопроєкт №3553 який передбачає запровадження призову резервістів оперативного резерву першої черги без оголошення мобілізації.

У разі прийняття законопроекту зміни стосуватимуться 37 Законів України, у тому числі 6 Кодексів. І хоча законопроект на даному етапі перебуває на розгляді депутатів, трактування наслідків його прийняття викликають хвилювання усіх військовозобов’язаних, а особливо випускників так званих  військових кафедр.

Про нововвоведення передбачені законопроектом надає роз’яснення Голова Ради резервістів при Командуванні Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко:

«Направду, законопроектом дозволяється у разі появи кризової ситуації, яка загрожуватиме національній безпеці України, призов на військову службу резервістів без голосування у Верховній Раді, виключно за наказом Верховного Головнокомандувача для оперативного доукомплектування ЗС України та інших військових формувань, без оголошення мобілізації. Це дає можливість створити «ударний кулак» на момент екстреної ситуації з підготовлених бійців. Сили резерву повинні бути створені і готові вступити у бій до того, як вони знадобляться, а не зібрані у ході масової мобілізації, коли ворог вже почав вторгнення. Термін такої служби визначатиметься рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України (Президентом України), але не може перевищувати 6 місяців.

Резервісти переважною більшістю є колишніми військовослужбовцями (оперативний резерв першої черги бойових частин) та військовозобов’язані, які добровільно записалися до резерву ЗСУ.

За призваними резервістами на весь час їх служби зберігатиметься місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, а також поширюватимуться всі соціальні гарантії передбачені для мобілізованих. При цьому резервісти отримають можливість користуватись правом на відстрочку від такого призову. Щодо грошового забезпечення, – повна місячна виплата як діючого військовослужбовця відповідно до звання і займаної посади, замість 2-3 тисячної компенсації за 30 днів зборів. Зміни стосуватимуться і так званих ФОПів – фізичних осіб-підприємців. Саме для них пропонуються певні пільги щодо оподаткування на час такого призову на військову службу.

Уникнути проходження військової служби не вийде, адже проєктом вносяться зімни до статті 336 Кримінального кодексу, тобто за ухилення від призову передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років, а також відчутно підвищуються штрафи, зокрема за ухилення від навчальних зборів – до 11900 гривень».

За переконанням Івана Тимочка, «сили резерву повинні бути доступні для використання протягом такого ж часу, який необхідний для того аби оперативно відреагувати на загрозу.

У першу чергу це можна зробити завдяки правовому врегулюванню і можливістю повернення у стрій ветеранів з бойовим досвідом. Швидкість в цьому питанні - буде межею між життям та смертю. Така мобілізація може бути проведена у випадку, коли політичні ігри елементарно не дадуть можливість Верховній Раді України реагувати оперативно, а в цьому буде нагальна потреба».

Марія ВАГІЛА, для Leopolis.news