Голова ДПС: Система «скруток» ПДВ в Україні коливається у межах 40 млрд грн на рік

http://leopolis.news/post/24910/golova-dps-systema-skrutok-pdv-v-ukrani-kolyvaetsya-u-mejah-40-mlrd-grn-na-rik

14/07/2020

В інтерв'ю Цензор.НЕТ керівник ДПС вказав про роль сільськогосподарської и тютюнової продукції у таких скрутках ПДВ. 

За словами Олексія Любченка, ексміністр фінансів Ігор Уманський мав рацію про масштабну систему скруток ПДВ. 

«На жаль, Уманський мав рацію. Він був близький за сумою (в травні 2020 року, за даними екс-міністра, скручування ПДВ склали 1,9 млрд грн. – «Цензор»). Чиста класика: попит на скручування ПДВ формує пропозицію. А попит є. Величину цього попиту я приблизно вже порахував. Перше – це сільгосппродукція. Та, яку треба легалізувати. Звідки береться ця сільгосппродукція? У нас 10,4 млн га землі з 16, які розпайовані, виявляється, обробляються дрібними фермерами («одноосібниками»). Я теж був по той бік барикад від держави і бачив, як воювали за кордон, за кожну ділянку. Я розумію, що воно не обробляється неофіційно. Відповідно, нескладно порахувати, що навіть «безрукий» господар в рік буде мати мінімум 15 тис. з гектара. Тобто з 10,4 млн га землі ми можемо мати зерна на 150 млрд грн, які треба легалізувати. А це 25 млрд ПДВ. Ось вони 100% формують попит», – сказав глава ДПС.

»Наступна ситуація – тютюнова продукція. Це цифра точна абсолютна, вся пробита вже по всьому втрат, на поточний рік це 4,3 млрд ПДВ треба легалізувати товаришам, які продають сигарети в кіосках, але потім нібито їх повертають непродані. (Насправді сигарети продають за готівку.) Крім цього ще є відома всім контрабанда. Всі про це знають. Офіційно визнаний рівень тіньової економіки - 28-30% в країні.

Контрабандного товару в Україні треба легалізувати, за нашими підрахунками, ще на 15 млрд грн в ПДВ», – додав він.

За словами Любченка, лише на цих прикладах легко нараховую 40 млрд «скрученого» ПДВ. 

«Скрутка» ПДВ – це фактично зменшення податкового зобов'язання з ПДВ, нарахованого з реалізації одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому в результаті придбання іншого товару.

Leopolis.news