Українська мова знову під загрозою | Блог Наталії Тимчій

http://leopolis.news/post/24918/ukranska-mova-znovu-pid-zagrozoyu--blog-natali-tymchiy

15/07/2020

16 -17 липня Верховна Рада розгляне законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського. Цими змінами пропонує подовжити термін права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу, до 1 вересня 2023 року. Зокрема, це стосується тих учнів, які досі вчилися російською мовою. За злою іронією долі може може статися саме у річницю проголошення державного суверенітету України.

Прийняття Верховною Радою цих змін призведе до того, що перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано, а це означатиме русифікацію української освіти.

Паралельно з цим, Конституційний суд України розглядає справу за поданням 51 народного депутата про конституційність закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Якщо всі ці потуги проросійських депутатів матимуть успіх, це завдасть величезного удару по статусу української мови.

Історія незалежної України свідчить, що національні меншини ніколи не мали проблем з реалізацією своїх законних прав на використання своїх мов, такої загрози немає і сьогодні. Натомість ми спостерігаємо стрімке збільшення частки російської мови у ЗМІ. Ми також добре розуміємо, що під терміном «мови національних меншин» мається на увазі насамперед російська мова, яка десятиліттями перебувавала в Україні у статусі привілейованої.

З огляду на це, саме українська мова сьогодні потребує потребує захисту з боку держави. Звичайно, мови національних меншин теж мають мати відповідний статус і гарантії, але вони не можуть бути державними.

Leopolis.news