logo
19/04
18/04
2 ...

На Старосамбірщині люди протестують через зволікання з ремонтом дороги

15-07-2020 12:15734

На Старосамбірщині люди протестують через зволікання з ремонтом дороги
Фото: соцмережі

Мешканці 11 сіл гірської округи Старосамбірського району втретє за останній час вдались до акції протесту – в селі Стрілки на пішохідному переході перекрили автотрасу  Львів-Самбір-Ужгород. Пропускали одну машину через кожні пів години. Поза чергою проїжджали автівки екстреної служби та з малими дітьми. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Люди, доведені до відчаю, роками домагаються ремонту близько 20 кілометрів дороги Стрілки-Мшанець. Про цю проблему давно знають чиновники області та Києва, а місцевий священик Роман Гром навіть написав кілька пісень та зняв відеокліпи. Особливо популярним став кліп на відому мелодію «Плакала». Він набрав мільйонних переглядів. 

Хто тільки до протестувальників на перемовини не приїжджав. Але все зводилось до популістських обіцянок. Через це один  з організаторів акції отець Роман Гром позавчора оголосив про своє голодування на трасі до того часу, поки влада реально не візьметься за ремонт дороги, яку, як вважають, на сьогодні важко назвати дорогою. При цьому нікого не агітував долучитись на підтримку. Навпаки, охочих до голодування переконував добре подумати про наслідки свого здоров’я.  А сам, як сказали активісти, налаштований стояти до перемоги.

Три тижні тому до протестувальників приїжджав голова РДА Петро Назар і пообіцяв людям наразі відремонтувати 4,25 км дороги. Вони повірили і розійшлися, але при цьому подали заяву на нову акцію, якщо не будуть виконані обіцянки, на дорозі не побачать техніки.

Дорожньо-ремонтна техніка запрацювала лише 10 липня (а мала заїхати ще в понеділок, 22 червня). Та більше – зроблять лише 600−700 метрів дороги, оскільки на це виділено тільки 2 млн грн. Це підтвердив на своїй фейсбук-сторінці голова ОДА Максим Козицький. І при цьому пояснив свою позицію: «Останніми днями отримав багато запитань від жителів Старосамбірщини стосовно ремонту дороги Мшанець – Стрілки. Розумію, як це питання болить місцевих мешканців, бо дорога справді в аварійному стані. Тож інформую про те, що зараз робиться. Жителі Старосамбірщини знають: дорога Мшанець-Стрілки умовно поділена на дві частини – протяжністю 4,25 км та 12,9 км. На коротшій ділянці уже завтра почне працюватиме техніка. Там облаштуємо кювети, ліквідуємо пучини, прокладемо основу зі щебеню і піску та заллємо асфальт. На ці роботи на цей рік передбачено 2 млн грн з Державного дорожнього фонду. Друга ділянка довша і проблемніша. Потребує залучення значно більших коштів – 269 млн грн. Проєктно-кошторисну документацію на її капремонт і експертний звіт чекаємо до кінця нинішнього дня. Ці документи обійшлися у 1 млн 236 тис грн. Минулого тижня я скерував листа голові Держагентства автомобільних доріг України Олександру Кубракову з проханням додаткового фінансування для Львівщини, у тому числі на ділянку дороги Мшанець – Стрілки».

Надія є. Початок ніби буде зроблено. Якщо й відремонтують якихось 700 метрів важливої для мешканців гірських сіл дороги, то це, вважають блокувальники траси, крапля в морі. Зрештою, біда в тому, що ця проблема бородата, про неї знали і знають представники влади різних рівнів. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news