logo
19/04
18/04
2 ...

У ЛОДА обговорили проблемні питання агропромислового комплексу

15-07-2020 17:34873

У ЛОДА обговорили проблемні питання агропромислового комплексу
Фото: ЛОДА

Сьогодні відбулась тематична нарада  із головами районних державних адміністрацій щодо стану розвитку агропромислового комплексу у Львівській області, проблем та їх вирішення. Засідання очолив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Минулого тижня ми зустрічались із керівниками сільськогосподарських підприємств, разом ми опрацювали ряд питань, зокрема, щодо спаду сільськогосподарського виробництва. Сьогодні ми почуємо аналітику ситуації в агропромисловому комплексі Львівщини, і сподіваюсь, спільно зможемо напрацювати механізми розв’язання проблем», - зазначив Юрій Бучко.

Із презентацією щодо стану АПК на Львівщині виступила директор департаменту агропромислового розвитку Юлія Шопська. Вона закцентувала  увагу на основних проблемах функціонування галузі, запропоновано підходи до їх вирішення та організації господарювання. Серед проблемних питань – зменшення поголів’я худоби та птиці, а, відтак, і кількості м’ясо-молочної та іншої продукції. Крім того, Юлія Шопська наголосила, що попри загальне розширення посівної площі, є агропідприємства, які суттєво зменшили посівну площу у порівнянні з 2019 роком. Моніторити ситуацію допомагає дистанційне зондування сільськогосподарських земель області та створення карти класифікації (посівів), яке відбувається в рамках програми Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні».

Крім того, присутнім також нагадали алгоритм дій для сільгоспвиробників у  разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, яка завдала шкоди посівам або призвела до їх загибелі. Також зосередили увагу на реалізації проєкту Мінекономіки із збереження громадських пасовищ.

Головам РДА наголосили на можливості для сільгоспвиробників у районах скористатись програмами державної підтримки та підтримки з обласного бюджету. Зокрема, 4 млрд грн передбачено на фінансову підтримку заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів, підтримку галузі тваринництва, здешевлення с/г техніки та обладнання, розвиток фермерських господарств і кооперативів, розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства. Також Комплексною програмою підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівської області передбачена фінансова підтримка шляхом компенсації відсотків за залученими кредитами, пільгові кредити на реалізацію бізнес-планів, підтримка у сфері органічного виробництва, сімейних фермерських господарств, суб’єктів бджільництва та пасічників тощо.

Юлія Шопська нагадала, що трансформація сімейних молочних ферм у фермерські господарства для залучення фінансового ресурсу програм підтримки на розвиток і розширення виробничої бази, сприяння забезпеченню сімейних молочних ферм технологічним обладнанням для механізації процесів, що дозволить підвищити якість молока, та сприяння розвитку тваринництва шляхом залучення у виробництво інвестицій програм державної підтримки.

Leopolis.news