logo
28/03
27/03
2 ...

На Львівщині триває сезон «тихого полювання»

16-07-2020 16:32856

На Львівщині триває сезон «тихого полювання»
Фото: Львівліс

На Львівщині в розпалі «тихе полювання» - пора збору грибів, ягід та здійснення побічних лісових користувань.

Про це повідомляє Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Зазначимо, що збір грибів в Україні для власних потреб є безкоштовним, а для промислового використання необхідно отримати лісовий квиток у якому вказується  об'єм та місця  заготівлі. Суб’єкти підприємницької діяльності можуть звертатися до лісогосподарських підприємств для отримання дозволів – лісових квитків на заготівлю дикоростучих плодів, ягід, грибів, лікарської сировини та заготівлю сіна. За це передбачена рентна плата, половина якої поступає до  лісогосподарських підприємств, а друга – до бюджету  сільської ради, на землях якої проводиться збір.

ДП «Сколівське лісове господарство» одне з перших розпочало видачу лісових квитків. Зокрема, по ДП «Сколівське лісове господарство» на 2020 рік Львівською обласною державною адміністрацією затверджено ліміт на заготівлю 150 тон грибів, в тому числі 30 тон білих. На сьогодні для  ПП «Боровик»  уже виписано лісові квитки на заготівлю 8 тон грибів, з яких 2 тони – білих та нарахована рентна плата в сумі 10,9 тис. гривень. Це не великі гроші, але тут є широке поле діяльності для місцевого населення в плані нових видів напрямків підприємницької діяльності з  переробки та випуску готової продукції, що дасть додаткові надходження та створення нових робочих місць.

Під час збору дикоростучих плодів та ягід у лісі необхідно бути пильними, мати відповідне взуття та одяг для захисту від кліщів та плазунів.

Одночасно звертаємось до населення, щоб під час заготівлі грибів і ягід суворо дотримуватись правил пожежної безпеки, не смітити, не пошкоджувати дерева та кущі, надмірно не використовувати приспособлення (гребінки), що негативно впливає на стан рослин та урожайність в наступні роки, а також не порушувати правила поведінки в лісі.

Leopolis.news