Глава УГКЦ розповів, коли віряни зможуть повернутися до храмів

http://leopolis.news/post/25453/-glava-ugkc-rozpoviv-koly-viryany-zmojut-povernutysya-do-hramiv

23/07/2020

Про це інформує Департамент інформації УГКЦ.

За словами глави УГКЦ, навіть під час карантину ми розуміємо, що брати участь в Літургії онлайн здоровій людині є тимчасовим рішенням. "Постійно не брати участі в Літургії, перебуваючи у храмі, шкідливо. Ми можемо, молячись онлайн, пережити якийсь час, але цілковито відмовитися від відвідування храму неправильно", – зазначив він.

«Сподіваюся, що держава колись проголосить перемогу над коронавірусом і скасує всі карантинні обмеження. Тоді настане час оголосити, що час повернутися до храму», – додав Предстоятель.

Глава Церкви пояснив, що заповідь Божа про те, щоб святкувати святий день, існує навіть під час карантину. Тобто у зв'язку з карантинними обмеженнями ніхто не може скасувати Божої заповіді. Для нас, християн, святкувати святий день означає бути в храмі на Літургії. І скасувати це не може ані світська влада своїм розпорядженням, ані церковна влада.

Та оскільки, за словами архиєрея, зараз існують об'єктивні, непереборні перешкоди для звичайного способу бути на Літургії, Церква, як добра мати, виходить назустріч своїм дітям і дає певні диспензи (звільнення), щоб святкувати святий день не в храмі, а вдома.

«Дар Євхаристії породжує церковну заповідь, яка зобов’язує брати участь у недільній Божественній Літургії. Хто добровільно і свідомо цього не робить, той грішить. Тож ідучи до сповіді, потрібно з цього гріха сповідатися. Диспенза від обов'язку участі в недільній Літургії на час карантину зумовлена саме цим. Тоді люди не повинні сповідатися з гріха неучасті в Літургії, бо діє церковна диспенза», – розповів Блаженніший Святослав.

Водночас Предстоятель УГКЦ наголошує, що людина, яка онлайн бере участь у молитві, повинна бути не просто стороннім глядачем цієї трансляції, як якогось видовища, а її активним учасником, немовби перебуває в храмі.

«Коли скасують карантинні обмеження, то диспенза, що звільняла нас від участі в Літургії, буде відкликана», – зауважив Глава Церкви.

Leopolis.news