logo
05/03
30/11
07/02
27/01
10/01
29/12
22/12
21/12
09/12
01/11
07/10
15/09
10/09
2 ...

Майбутні місцеві вибори стануть «найбільш заполітизованими й беззмістовними» в українській історії – КВУ

29-07-2020 14:175004

Майбутні місцеві вибори стануть «найбільш заполітизованими й беззмістовними» в українській історії – КВУ
Фото: UkrMedia

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель вважає, що майбутні місцеві вибори стануть «найбільш заполітизованими» в українській історії.

Як передає УНІАН, про це він сказав під час пресконференції. «Вибори стартують за місяць і кілька днів. Йдеться про 5 вересня. Ці вибори будуть принципово іншими. І тут йдеться не лише про нове виборче законодавство, не лише про нову виборчу систему, не лише про проблему коронавірусу, яка, в будь-якому разі, вплине на вибори. Не лише про нові механізми комунікації… Я вбачаю ключову проблему – це те, що вибори стануть найбільш заполітизовані і, певно, що найбільш беззмістовні в українській історії. На превеликий жаль, ця виборча кампанія з місцевих виборів може мати саме такі характеристики», - зазначив Кошель.

Він зазначив, що наявна виборча модель, яка передбачає проведення виборів за партійними списками в громадах, де проживає понад 10 тисяч громадян, є «досить специфічною». «Це призводить до того, що міські голови, які є потенційними кандидатами, зараз займаються питаннями партійного будівництва. Вони створюють або розгортають мережі десятків маленьких і великих політичних партій саме під місцеві вибори. А потенційні кандидати шукають привабливі політичні кольори, які можуть легко подолати 5-відсотковий бар’єр», - сказав голова КВУ. Так, на його думку, тематикою місцевої кампанії може бути не питання щодо сміттєвих заводів, каналізацій, водопроводів, доріг і подібного, а це може бути «загальнополітична, загальнонаціональна тематика». «Тобто, орієнтація на політичні кольори, на партійні кольори», - додав Кошель.

Він зауважив, що судячи з характеру розгортання виборчої кампанії, такий формат «зручний для політичних партій-важковиків», які «із задоволенням підтримують такий загальнонаціональний характер місцевих виборів». «Я вважаю, це одна з найбільших проблем», - сказав Кошель.

Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№ 3809).

Leopolis.news