logo
19/04
18/04
2 ...

В Україні створили унікальну мобільну станцію моніторингу повітря

01-08-2020 13:15703

В Україні створили унікальну мобільну станцію моніторингу повітря
Фото: UkrMedia

Команда франківських розробників EcoCity за підтримки проєкту Чисте повітря для України та чеської неурядової організації ARNIKA презентували унікальну мобільну станцію моніторингу атмосферного повітря Sapphire-32.

Про це повідомляє портал «Аграрії разом».

Унікальність приладу полягає в його мобільності та в можливості вимірювати якість повітря за 15 параметрами забруднення, а також за показниками радіаційного фону, шумового забруднення та інтенсивності УФ-випромінювання. Аналогів станції, за заявою розробників, ще немає в Україні, а досвід її використання можна буде поширювати по всьому світові.

«Якість повітря тепер можна перевіряти за наступними параметрами: дрібнодисперсний пил фракції РМ10, РМ2,5, чадний газ СО та вуглекислий газ СО2, діоксид нітрогену NO2, сірчастий ангідрид SO2, формальдегід H2CO, аміак NH3, приземний озон O3, сумарні концентрації органічних сполук TVOC», – пояснюють фахівці. 

До слова, попередні версії станцій створювалися на основі європейських розробок. Українці їх удосконалювали. А Sapphire-32 – як апаратно, так і програмно – створена з нуля. 

«Як фахівець, як науковець, як людина, яка понад 10 років займається моніторингом, можу сказати, що ми стаємо свідками творення історії з моніторингу повітря. З цією станцією дослідники тепер не прив’язані до Wi-Fi, не прив’язані до електромережі. Тепер науковці будь-коли можуть провести аналіз повітря – в польових умовах. Мобільність та автономність станції Sapphire-32 надають унікальну можливість оцінити якість та безпечність повітря в умовах надзвичайних та аварійних ситуацій, пожеж, несприятливих метеоумов та різкого погіршення якості повітря», – зазначає науково-технічний радник проєкту «Чисте повітря для України» Максим Сорока.

 У серпні п’ять перших прототипів мобільних станцій моніторингу повітря Sapphire-32 від EcoCity будуть передані для тестування та експлуатації екоактивістам та партнерам проєкту «Чисте повітря для України» у Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Харків та Краматорськ.

До слова, пристрій може придбати будь-хто. В базовій комплектації станція коштуватиме близько 20 тисяч гривень. Наразі Sapphire-32 не є сертифікованим продуктом в Україні.

Данило Шаповал, для Leopolis.news