logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У дитячих садочках Львова створили 125 додаткових груп

03-08-2020 13:35754

У дитячих садочках Львова створили 125 додаткових груп
Фото: Автор: Роман Балук

Львів — серед лідерів зі створення додаткових груп у закладах дошкільної освіти. За 4 роки у львівських закладах дошкільної освіти відкрили 125 додаткових груп. Цьогоріч було 400 вільних місць у садочках. А за результатами першої хвилі зарахування у дитсадки — 875 вільних місць. 

Львів наблизився до виконання програми «Львів-2020», відповідно до якої черги у міських садочках повинні зникнути, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

У департаменті містобудування ЛМР розповідають про те, звідки взялися додаткові групи у львівських дитсадках та як питання створення нових садочків і шкіл вже вирішують у мікрорайонах, які активно забудовують.

За 4 роки з оренди вивільнено 23 приміщення, в яких колись були садочки

Із 2015 до 2019 років Львівська міська рада вивільнила 23 приміщення, які свого часу будували під дитячі садки. У 90-ті роки, коли різко зменшилася народжуваність, їх здали в оренду. Відтоді там тривалий час працювали різні установи: амбулаторії, стоматологічні кабінети і навіть пенсійний фонд.

У 1990 році у Львові функціонували 180 дошкільних закладів. Впродовж 1990−2000 років відбулося масове закриття дитсадків. Близько 100 будівель закладів дошкільної освіти було продано, перепрофільовано або передано в оренду.

Починаючи із 2012 року управління освіти спільно з управлінням комунальної власності ЛМР розпочали процес вивільнення таких приміщень з оренди. За словами начальниці управління освіти у Львівській міській раді Зоряни Довганик, наразі місто вивільнило під садочки 23 приміщення. Після реконструкції та ремонту там вже відкрито 125 груп. На черзі - ще декілька.

«Практику вивільнення приміщень із оренди та подальшу передачу під заклади дошкільної освіти пробували застосовувати і в інших містах. Та на сьогодні лише у Львові чи не найкращий показник», — розповідає Зоряна Довганик.

Скажімо, у сусідньому Тернополі, який останнім часом як і Львів, активно забудовується, політика повернення приміщень, які до 90-х років використовували як садочки, та створення там додаткових груп, не прижилася. У тамтешнього управління освіти була можливість повернути одне приміщення під садочок, проте не судилося: було замало дітей. А, наприклад, у Чернігові, де управління освіти повернуло лише півприміщення колишнього дитсадка, інша проблема.

«Якщо у Львові щороку кількість учнів, які йдуть до першого класу, відносно однакова, можливо, на десяток більше. То у Чернігові навпаки — мінус 300 першокласників», — каже Зоряна Довганик.

Тому тамтешні освітяни навіть і не беруться за нелегку справу із вивільнення приміщень, в яких колись були дитсадки. Така стабільність у цифрах ще раз підтверджує: Львів — комфортне та перспективне місто для проживання.

Хто має будувати: нові правила

Будівельний бум в Україні у розпалі, проте дитяча соцінфраструктура за темпами будівництва не встигає. І це проблема усіх перспективних українських та європейських міст, які активно забудовують.

Хто ж мав би будувати дитячу соцінфраструктуру? Як пояснює заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач: «Теоретично в Україні зводити нові школи та садочки мала би міська влада за кошти, які перераховують забудовники на соціальну інфраструктуру (це називається пайова участь). Або ж забудовник — у рахунок пайової участі. Хоча на практиці жоден український закон не може зобов"язати забудовника віддати збудоване приміщення під школу чи садок. Фактично, все залежить від відповідальності самого забудовника».

Ще донедавна забудовники мали сплачувати до міського бюджету пайові внески, які, згідно із законом, йшли на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. Спочатку ці кошти надходили в спеціальний фонд міського бюджету — так званий бюджет розвитку. А вже на що саме їх доцільно витрачати, вирішували саме депутати на сесії міської ради.

Проте торік, у розпал будівельного буму в Україні, парламент скасував статтю про сплату пайової участі, тимчасово залишивши перехідний період на 2020 рік, мовляв, це був додатковий «податок» для забудовників, який непрозоро обчислювався.

«Великі міста із таких ситуацій виходять по-різному, — розповів Любомир Зубач. — Львів обрав політику активного вивільнення з оренди приміщень, які свого часу будували під дитсадки. І сьогодні у Львові, як ми бачимо, лише за результатами першої хвилі зарахування у дитсадки, — 875 вільних місць».

А що із новими мікрорайонами?

У Львові склалася ситуація, коли у центральних районах міста зникли черги у садочки. Ба більше, цього року вперше у межах навчального року було вільних 400 місць. Проте значно гірша ситуація склалася на околицях міста, де останнім часом активно забудовують цілі мікрорайони. За словами Зоряни Довганик, школа № 81, що біля Малоголосівської, останні роки вже не працювала у режимі двох змін, бо в цьому не було потреби. Однак цьогоріч заклад почав «тріщати».

Тому на сьогодні в цьому районі місто проектує одразу кілька шкіл. У міській раді переконані: це свідчить про те, що будувати треба тоді і там, де це доцільно.

Нині в мікрорайоні «Під Голоском» завершують будівництво дитячого садка на 200 місць. За даними міськради, місць має вистачити для дітей. Проте мешканці зазначених мікрорайонів стверджують, що у них дітей фактично більше удвічі. Така розбіжність має пояснення: «Мешканці новостворених мікрорайонів з різних причин не реєструють дітей за місцем проживання. Тож реальної кількості дітей, яка потребує дитсадків та шкіл, фактично нема. Наприклад, до комунальних садочків у мікрорайоні Під Голоском — Мазепи — Хвильового батьки зареєстрували близько однієї тисячі дітей. Проте заяву написали лише 720 осіб», — каже Зоряна Довганик.

Згідно із даними реєстру територіальної громади, на вул. Малоголосківській зареєстровано 189 дітей, хоча, за даними ОСББ, лише у трьох будинках проживає 434 дитини.

В іншому заселеному мікрорайоні Львова, на Левандівці, триває ремонт трьох приміщень, у яких мають відкрити три садочки на 8 груп. Два садочки на вулицях Олесницького та Чижевського (6 груп) мають відкрити до 1 вересня цього року, ще один, на вулиці Сяйво, на 2 групи — наступного року. Також у Залізничному районі відновлюється ЗДО № 111 на вул. Виговського, 1, у Сихівському — ЗДО № 97, Личаківському — ЗДО № 102, Шевченківському — ЗДО № 96, — розповіли у міському управлінні освіти про останні результати роботи із підготовки садків до навчального процесу.

Наразі у Львові, виділена ділянка та вже готова проектно-кошторисна документація під садок на 5 груп в Білогорщі. Також місто співфінансує будівництво шкіл у Брюховичах і Рудному. А до наступного 1 вересня у Львові мають завершити добудову гімназії на вулиці Тракт Глинянський, яка останнім часом активно забудовується. Уже є коробка з вікнами. На черзі - утеплення і дах.

Довідка

На сьогодні у Львові працює 102 заклади дошкільної освіти та 9 освітніх закладів з дошкільними відділеннями, 28 приватних садочків, які мають ліцензію. А також близько сотні неліцензованих приватних установ, які надають послуги з догляду за дітьми дошкільного віку. Діють 117 шкіл, 19 приватних шкіл.

Leopolis.news