«Карантин та його виклики – як працювати та залишатися успішним», – Орест Червоний

http://leopolis.news/post/26056/karantyn-ta-yogo-vyklyky--yak-pracyuvaty-ta-zalyshatysya-uspishnym--orest-chervonyy

03/08/2020

Про те, як не просто працювати та жити в нових умовах, і при цьому залишатися успішним розкаже директор декількох успішних приватних компаній у м. Новояворівськ Орест Червоний.

«Нова реальність змінює підхід до роботи та вчить працювати в нових умовах», – Червоний Орест Володимирович

Оресте, розкажіть, будь ласка, які бізнес напрямки Ви розвиваєте у Новояворівську? І в якому стані вони були до карантину?

На сьогодні ми розвиваємо сервіс виклику таксі, два магазини жіночого одягу, кілька комерційних приміщень (здаємо в оренду) та будівельну компанія «Явірбудконсалтинг». Остання займається будівництвом мансард (надбудов) та ремонтом покрівель житлових і нежитлових будівель, а також консалтинговими послугами та дозвільною документацією. До початку пандемії усі ці напрямки стабільно розвивалися та приносили дохід.

Ваша служба таксі є досить популярною в м. Новояворівськ, чи зріс попит на послуги в умовах карантину?

Наша служба таксі має хорошу репутацію не лише серед новояворівців, ми надаємо послуги ще у Мостиськах, Жовкві, Івано-франковому, Шкло і Старичах. А ще забезпечує людей робочими місцями — це понад сотня водіїв і працівники колл-центру. За понад 15 років роботи ми створили зручний мобільний додаток та запустили комп’ютеризований колл-центр, а також розробили програму лояльності для клієнтів.

Я думав, що із зупинкою громадського транспорту послуги нашого сервісу таксі будуть актуальними, як ніколи. Але, на жаль, цього не сталося з об’єктивних причин, адже паралізовані були й інші галузі і потреба в перевезеннях відпала. Та й чимало водіїв пішли на карантин... Так що, під час карантину замовлень було вкрай мало.

Що Ви зробили для того, щоб зберегти цей бізнес в нових умовах?

Перше, що ми зробили, це кинули всі сили на те, щоб налагодити зворотний зв'язок з клієнтами. Менеджер нашої служби провів телефонне опитування про можливе покращення роботи та прийняв всі зауваження. Врахувавши все це, ми здійснили ребрендинг логотипу, замовили зовнішню рекламу, а також відправили старшого оператора колл-центру на курси «Робота у Фейсбуці й соціальних мережах». Так, ми вклали чимало ресурсів на старті, але завдяки миттєвій та правильній реакції на зміни, вже через два місяці ми отримали результати. Крім знижок та спеціальних пропозицій, ми запровадили нові послуги. А це, як виявилося, було дуже актуально.

Тобто, нові напрямки допомогли не просто вижити сервісу виклику таксі, а й зберегти певну прибутковість?

Не новими послугами єдиними... Завдяки злагодженій комунікації та взаєморозумінню з клієнтами, партнерами та працівниками нам вдалося не лише зберегти сервіс, а й покращити його роботу. І хоча на даний момент ми працюємо на 70-80% потужності через карантинні обмеження, дуже сподіваємося, що завдяки правильному підходу будемо тільки нарощувати темпи та переформатовуватися, якщо це буде потрібно.

Оресте Володимировичу, а як ваш будівельний бізнес пережив кризу?

Тут все теж було дуже непросто, адже довелося зупинити всі будівельні роботи. Але я розумів, що не можу залишити родини працівників без доходу, тому було вирішено не припиняти виплати заробітної плати. Так само, ми пішли назустріч нашим орендарям і відмовилися від орендної плати на той період, коли вони не працювали.

На даний момент ми активно відновлюємо роботи на об'єктах ОСББ, а ще виграли 4 тендери на ремонт соціальних об'єктів, тому можемо забезпечити працівникам достойну заробітну плату, а ще надати нові робочі місця. І головне — зробити Новояворівськ сучасним комфортним європейським містом. Саме це найбільше стимулює мене до розвитку і власної справи, і себе як особистості.

Орест Червоний: «Бюджетні кошти та зусилля підприємців на допомогу місту в складних умовах»

Нещодавно в соцмережах та ЗМІ була інформація, що вашу будівельну компанію перевіряє аудиторська служба щодо освоєння бюджетних коштів. Чи завершилась перевірка і, які її результати?

Так, справді, в середині липня була повна аудиторська перевірка щодо фінансових операцій нашої компанії за останні 4 роки. Аудит завершився успішно. Жодних порушень комісія не виявила. Цього і слід було очікувати, адже я веду бізнес відкрито і прозоро, тому завжди готовий до будь-яких перевірок. Отже, ця ситуація ніяк не повпливала на діяльність компанії. Якісно і добросовісно працюємо далі.

Чи повинні органи місцевої влади та держава допомагати бізнесу та громадянам в умовах, які склалися? І чи зверталися Ви за допомогою?

Безумовно, що бюджетні кошти могли б полегшити життя громадян. Потрібно враховувати й те, що в період карантину надходження до бюджету міста теж скоротилися через призупинення роботи торгових точок, закладів харчування та багатьох підприємств. Щоб правильно допомогти, потрібна експертна, реальна та всебічна оцінка стану справ. А така робота, як відомо, часто не проводиться в жодному з напрямків.

Особисто я не звертався за допомогою, адже по факту зумів власними силами зберегти потужності. А взагалі направляти бюджетні кошти потрібно на найпроблемніші ділянки та працювати з ними на перспективу. Допомога малому бізнесу в Новояворівську, зокрема, могла б зберегти робочі місця, а також пережити гостру фазу кризи пересічним громадянам.

Безумовно, «живих» прикладів того, як в умовах кризи адаптуватися, віднайти нові рішення та моделі знайдеться не один десяток по всій Україні. Але що Ви порадите тим управлінцям, які опинилися в складній ситуації?

Будьте відкритими до нових знань, не бійтеся приймати рішення та ризикувати. Пам’ятайте, складні часи минуть, а Ви отримаєте безцінний досвід та нові вміння, які підготують Вас до нових викликів і допоможуть швидко реагувати відповідно до вимог часу.

Leopolis.news