Як іноземні волонтери навчають школярів на Львівщині

http://leopolis.news/post/2609/yak-inozemni-volontery-navchayut-shkolyariv-na-lvivshchyni

18/06/2019

Упродовж двох тижнів вони навчають українських школярів іноземних мов, а також розвивають навички критичного мислення, креативності, толерантності та лідерства під час літніх таборів GoCamp. У Львові цього літа волонтерами стали 17 іноземців з Великобританії, США, Угорщини, Данії, Алжиру, Китаю, Лівії, Ірландії, Ізраїлю, Франції, Канади, Іспанії, Іраку, Вірменії, Туреччини, Фінляндії, Єгипту, Чехії, Азербайджану та Нідерландів.

Організатори GoCamp виокремлюють чотири ключові мотивації, які об'єднують волонтерів з усього світу, щоб допомагати українським школярам відкривати світ. Іноземці несподівано відкривають для себе Україну – з її гостинністю, щирими людьми та бажанням розвиватися. Є іноземці, які живуть глобальними цінностями та для яких важливо подорожувати по всьому світу, пізнаючи якомога більше країн. Також приїжджають волонтери, які звикли бути активними в будь-якому віці та хочуть поділитися власним досвідом. Багато іноземців – «професійні волонтери», чия місія – допомогти якомога більшій кількості людей вирішити важливі для них проблеми.

В Україні іноземці переважно працюють у віддалених селах чи містах. Мешканці сільської місцевості часто бачать іноземця вперше. За чотири роки проведення GoCamp громади навіть придумали приказку «Ми не можемо поїхати в Єгипет, а Єгипет до нас прилетів».

Ключове завдання волонтера полягає у спілкуванні іноземною мовою зі школярами – англійською, німецькою чи французькою. Мова спілкування залежить від преференції дітей та мовної спеціалізації школи. Волонтери знайомлять школярів із культурою власної країни, традиціями та елементами побуту. Розказують, як їм удалося вивчити нову мову, які країни встигли відвідати та що таке волонтерство. Крім вивчення іноземних мов та обміну культурами, волонтери разом з місцевим учителем мотивують дітей думати критично та креативно, зокрема завдяки тематичним програмам для учнів різного віку.

Наймолодші діти в таборах GoCamp знайомляться зі світом тварин. Вони дізнаються, як тварини пристосовуються до умов довкілля, про різні види та їхні особливості. Вчать найменування тварин переважно в ігровій формі: співають пісні, проводять руханки, ходять на екскурсії, відгадують загадки. Для дітей середніх класів передбачено програму, яка допомагає розвивати креативність. Від основ образотворчого мистецтва до азів стрит-арту, від читання книжок до розбору сценаріїв – ці компоненти наскрізні й мають розвивати творчий погляд на буденні ситуації.

Учні старших класів розвивають підприємницький хист та працюють над прототипами мобільних додатків, які вирішують певні соціальні проблеми. Програму розробляв оператор мобільного зв'язку «Київстар» спеціально для GoCamp, вона містить покрокові інструкції із запуску власного бізнесу. Для дітей, які живуть у невеликих містах та селах, діє програма «Школа – серце громади», яка перетворює школу на хаб: учитель, волонтер та школярі втілюють проекти для поліпшення умов життя в громаді.

Після завершення літніх мовних таборів іноземні волонтери зазвичай стають культурними послами України у світі, розповідаючи про неї на різних континентах світу.

Ольга ЮРЬЄВА, спеціально для Leopolis.news