logo
25/04
24/04
2 ...

Львівського митника, який пропустив через митницю 24 кг ювелірних виробів, поновили на посаді

05-08-2020 08:426369

Львівського митника, який пропустив через митницю 24 кг ювелірних виробів, поновили на посаді
Фото: ілюстративне

Суд поновив на посаді митника Сергія Кисловського, який пропустив через митний пост «Львів-аеропорт» 24 кг ювелірних виробів.

Як повідомляє Антикорупційний моніторинг Львівщини, 3 серпня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду під головуванням Пліша М.А. прийняла рішення про поновлення на посаді митника Сергія Кисловського.

Нагадаємо, що 21 листопада 2018 року співробітники Служби безпеки України у Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького» затримали мешканця Львова, який намагався незаконно переправити з однієї з країн Близького Сходу на територію нашої держави ювелірні вироби масою 24 кг. Саме Кисловський «допоміг» пропустити через кордон України цінний вантаж.

За наслідком цього відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу України про притягнення до відповідальності працівників митного поста «Львів-аеропорт», а саме заступника начальника митного поста-начальник ВМО №2 митного поста Сергія Кисловського, який незаконно звільнив від митного контролю ювелірні вироби, що переміщуються через митний кордон України та адміністративне провадження до громадянина Кулика С.О., про порушення митних правил.

Заступник начальника митного поста-начальник ВМО №2 митного поста Аеропорт Львів Сергій Кисловський, який пропустив через митний контроль золотого контрабандиста залишився непокараним, щодо нього було закрито кримінальне провадження. Крім того, незважаючи на те, що його посаду було скорочено, він після кількох лікарняних залишився у Львівської митниці ДФС, як позаштатний працівник і отримував зарплатню не маючи в багажі навіть дисциплінарного стягнення.

Як вдалося з’ясувати, у нового керівництва Львівської митниці ДФС і Управління Служби Безпеки у Львівській області вилучене у пана Кулика С.О. золото працівники митниці 28 листопада 2018 року відвезли на експертизу в Центральне казенне підприємство пробірного контролю міністерства Фінансів України. В цей час в рамках кримінального провадження 4 грудня 2018 року Галицький суд м. Львова накладає арешт на контрабандні ювелірні вироби, і водночас працівники слідчого управління СБУ забирають речові докази з експертизи і передають на «відповідальне» зберігання контрабандисту Кулику С.О., попередивши про кримінальну відповідальність за неналежне зберігання речових доказів. У лютому 2019 року, коли почались судові засідання щодо притягнення до адміністративної відповідальності пана Кулика С.О. працівники митниці мали на руках лише лист від СБУ, що золотий багаж знаходиться на зберіганні у порушника, якого до слова в суді ніхто так і не побачив.

Після інциденту пан Кисловський «заліг на дно», однак, ще близько року він рахувався поза штатом і щоденно ходив на роботу в обласне Управління митної служби. Можливо, так би продовжувалось і до сьогодні, але громадськість зацікавилася цією справою та ініціювала зустріч з керівництвом митниці. Саме після цієї зустрічі Сергія Кисловського було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та звільнено з посади у листопаді 2019 року.

Проте, митник Кисловський вважав таке рішення протиправним та одразу ж звернувся до суду з вимогою про поновлення його на посаді. Так, 8 квітня цього року суддя Львівського окружного адміністративного суду Гулик А.Г. зазначив у своєму рішенні про те, що досліджені обставини свідчать про неналежне виконання митником своїх посадових обв’язків та відмовив у задовленні позову повністю.

Кисловський рішення оскаржив. І 3 серпня 2020 року колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду під головуванням Пліша М.А. скасувала рішення першої інстанції та прийняла нове рішення в користь Кисловського.

Таким чином, наш фігурант все-ж знайшов шлях повернутися на свою посаду та ще й компенсувати середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Як відреагує на це Галицька митниця Держмитслужби, ми зможемо побачити вже найближчим часом. Проте, сподіваємось, що керівництво цього органу таки не допустить фактичного виконання рішення суду та оскаржить його до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду.

Зазначається, що зі свого боку, громадськість Львівщини не залишиться осторонь та звертатиметься зі скаргою стосовно судді, який прийняв таке рішення, до Громадської ради доброчесності.

Leopolis.news