Медики Львова врятували шестирічну самбірчанку від рідкісної хвороби Кавасакі

http://leopolis.news/post/26146/medyky-lvova-vryatuvaly-shestyrichnu-sambirchanku-vid-ridkisno-hvoroby-kavasaki

05/08/2020

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Нагадаємо, що в юної самбірчанки виявили педіатричний мультисистемний запальний синдром. Він з’являється у дітей як наслідок перенесення коронавірусу. А в Україні це перший випадок синдрому Кавасакі, хоч у світі вже не новина.

Нагадаємо, що спочатку хвору дитину батьки привезли у Львівську обласну дитячу лікарню Охматдит. У неї сильно боліло в животі. Лікарі-хірурги виключили підозру апендициту чи іншу патологію. Через висипку на кінцівках направили її в Львівську обласну інфекційну лікарню. Тут також заперечили, що ця ознака має інфекційний генез і запідозрили хворобу Кавасакі.

Знаючи, що саме Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр має досвід в лікуванні симптомів, схожих на хворобу синдрому Кавасакі, інфекціоністи дитину, в якої був вже дуже важкий стан, скерували до нього.

Медики не приховують, що їх насторожив стан та вік дівчинки – 6 років, бо хвороба Кавасакі вражає менших дітей. Світло пролила мама, повідомивши лікарів, що близько місяця тому її донька перенесла пневмонію. Аналіз на виявлення антитіл до COVID-19 підтвердив, що дівчинка таки перенесла цю недугу.

Лікар-анестезіолог медичного центру Тарас Борачо розповів, що критичними стали перші три доби, оскільки готувалося протокольне лікування, потрібно було налагодити внутрішньовенну підтримку серця і тиску. Після семи днів в реанімації її перевели в педіатричне відділення, а тепер вже відпустили додому.

Стан юної самбірчанки цілком нормальний, хвороба не передається іншим. Але, якщо вчасно її не виявити, то виникнуть ускладнення – ураження артерій серця, вони можуть розшаровуватися, утворювати аневризми. А це реальна загроза для життя. Дитині на 10-й день хвороби було проведено ЕХО КГ і цих уражень, на щастя, медики не виявили. Але в подальшому, за їх словами, потрібні обов’язкові періодичні обстеження.

Джерело - Укрінформ.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news