На Львівщині працюють 34 російські компанії

http://leopolis.news/post/26154/na-lvivshchyni-pracyuyut-34-rosiyski-kompani

05/08/2020

 

Незважаючи на військові дії між Україною та Росією та численні санкції, запроваджені проти російських компаній в Україні, а також обмежень на роботу українських компаній в Росії, багато українських компаній залишаються пов’язаними з Росією. Вони або належать росіянам, або ж самі є засновниками підприємств у Росії.

Наскільки тісно українські компанії продовжують співпрацювати з Росією? Як ця ситуація змінилась за останні роки? Які області мають найбільше компаній зі зв’язками з Росією? Про це та більше в нашому дослідженні.

Увага! Дані російських реєстрів уже доступні в системі YouControl. Кожен легко може перевірити, чи пов’язана та чи інша українська компанія з Росією та переглянути досьє російської.

Російська присутність в Україні

Дані російського Єдиного реєстру юридичних осіб (ЕГРЮЛ) показують, що в Україні працює відносно небагато філій російських компаній ‒ лише 104. Однак, філії ‒ не єдиний тип зв’язку, який може існувати між компанією в Україні та Росією. За даними Єдиного державного реєстру України (ЄДР), в червні 2020 в Україні працювало 12 970 компаній, які мали російських засновників або бенефіціарів. При цьому, із реєстру видно, що компанії здебільшого не були сконцентровані в руках маленької кількості російських компаній чи громадян: 12 563 унікальних людей чи компаній із Росії мали частку в українських компаніях. Оскільки в деяких компаніях могло бути декілька російських бенефіціарів, а окремі люди можуть бути бенефіціарами в декількох компаніях, всього станом на червень 2020 було 16 844 зв’язків між українськими компаніями та російськими власниками. Разом з тим, в основному російські компанії чи особи є міноритарними акціонерами: лише в 7 022 випадках частка російської власності становить більше 50%, а у 2 301 випадку їх частка складає менше 25%. При цьому, в 2 308 випадках інформація про частку взагалі відсутня.

Тоді як в 14 122 бенефіціарними власниками чи засновниками є фізичні особи, в 2 722 ‒ це юридичні особи (компанії, громадські організації чи російська держава). Однак, в 177 випадках кінцевими бенефіціарами записані юридичні особи, що суперечить українському законодавству.

Економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина говорить, що деякі російські компанії приховують справжнього бенефіціара та не вказують те в реєстрі, хоча це й суперечить закону. Ці компанії хочуть «сховатися» від українських санкцій та продовжувати працювати в Україні.

Дослідження Центру економічної стратегії на основі бази даних Orbis щодо російської економічної присутності в Україні показує, що якщо враховувати справжніх, а не номінальних бенефіціарів, в 2018 році в Україні працювало 1 553 компанії з російськими бенефіціарами з часткою власності більше за 25%. Варто зауважити, що враховувались лише ті компанії, по яким доступна фінансова звітність. Їх загальний обсяг активів становив 8,7 млрд доларів ‒ це близько 2% від активів усіх українських компаній, виручка ‒ 8,8 млрд доларів ‒3% від усіх українських компаній. В російських компаніях працювало 102 тисячі українців, що становить близько 2% від усіх найманих працівників в Україні.

Разом з тим, за останні роки російська присутність дещо скоротилась, хоча і зросла спершу після початку війни.

Рисунок 1. Як змінювалась російська присутність в Україні?

Географія російської присутності в Україні

У яких областях найбільше російських компаній? І як змінилась географія російського економічного сліду в Україні за останні роки?

Спираючись на дані дослідження Центру економічної стратегії, можемо дати відповіді на ці питання. Рисунок 2 показує кількість російських компаній за областями, а Рисунок 3 показує, у скільки разів змінився обсяг російських активів в областях. Відповідно до Рисунку 2, російські компанії переважно сконцентровані в Києві з великим відривом. Це не дивно, адже в Києві зареєстровано загалом більше компаній. Якщо дивитись на регіони, то найбільше компаній зареєстровано на Східній Україні:  

  • у Харківській області (104 компанії);
  • в Одеській області (94 компанії); 
  • у Дніпропетровській області (76 компаній);
  • у Запорізькій області (58 компаній), а також у Київській області (75 компаній).

Рисунок 2. Розподіл російських компаній за областями

Рисунок 3 показує, що за останні 10 років російська присутність на Західній Україні впала (окрім Закарпатської області), а зросла найбільше в Закарпатській, Сумській, Черкаській, Кіровоградській та Чернігівській областях. Але це не обов’язково свідчить про систематичне збільшення російської присутності: наприклад, в Закарпатській та Черкаській областях ключовим чинником було придбання російською компанією місцевого обленерго.

Рисунок 3. Зміна російської присутності в областях України

Ексгенеральний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко вважає, що тільки ринок капіталу може допомогти справді знизити російський вплив в Україні. 

«Для того, щоб зменшити російський вплив в Україні, потрібно зменшити вплив російських інституцій, а для цього потрібно запропонувати альтернативу. Така альтернатива є ринок капіталу. Успіхи в газовій сфері це демонструють. В центрі всіх запроваджених реформ були не політики, а ринок», ‒ каже він.

Українська присутність в Росії

Не лише російські компанії створюють свої представництва та відкривають компанії в Україні ‒ деякі українські компанії також ведуть бізнес в Росії. Ми проаналізували дані російського реєстру (ЕГРЮЛ), щоб подивитись, скільки українських компаній ведуть бізнес в Росії, в яких галузях вони найбільш активні та з яких регіонів походять: 618 українських компаній є засновниками російських компаній або некомерційних організацій (НКО). Із них 592 активні. Якщо не включати компанії, що знаходяться в Криму або Донецькій чи Луганській областях, залишаються 464 українських компаній (із них 444 активних).

Разом з тим, варто зауважити, що наші дані включають не лише відкриття бізнесу в Росії, але й членство в міжнародних організаціях, асоціаціях чи НКО, що зареєстровані в Росії. Так, Рисунок 4 показує, що НКО ‒ це перша по популярності сфера діяльності, в яких українські компанії засновують представництва в Росії. В НКО входять благодійні фонди, асоціації, які об’єднують компанії, що працюють в певному секторі тощо. Станом на червень 2020, 104 українські компанії або громадські організації були засновниками працюючих російських НКО. 

Якщо не брати до уваги НКО, найбільше українські юрособи засновують компанії в Росії у таких сферах:

  • операцій з нерухомим майном (89 компаній); 
  • оптової торгівлі (73 компанії);
  • будівництва (44 компанії);
  • тимчасового розміщення харчування (36 компаній).

Економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина говорить, що інколи в українських компаній немає іншого вибору, окрім як продовжувати постачати свої товари в Росію. Особливо в таких галузях, як металургія, де ланцюги виробництва були зав’язані на Росію ще з часів Радянського Союзу і ця залежність зберігається і досі.

Рисунок 4. Сектори, в яких українські компанії відкривають юрособи в Росії

Українські організації з яких регіонів найбільше відкривають юрособи в Росії?

Найбільше юросіб, які засновують компанії в Росії, з Києва (210 компаній), що логічно як для столиці. Відносно багато компаній із Південно-Східної України є також засновниками юросіб в Росії. Таких компаній налічується:

  • 70  в Криму;
  • 56 в Донецькій області;
  • 55 в Харківській області;
  • 48 в Дніпропетровській області; 
  • 30 в Запорізькій області. 

При цьому на Західній Україні майже відсутні компанії, що є засновниками юросіб в РФ:

  • у Львівській їх 5;
  • в Рівненській ‒ 4;
  • в Чернівецькій ‒ 3;
  • в Хмельницькій ‒ 2; 

в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Закарпатській областях лише по одній такій компанії.

Рисунок 5. Компанії з яких регіонів співпрацюють з Росією найбільше

Загалом, дослідження показує, що хоча російська присутність в Україні дещо скоротилась за останні 10 років, багато російських компаній продовжують функціонувати в Україні. При цьому, російські компанії розташовані переважно в Києві, а також на Східній Україні. Українські компанії також продовжують вести бізнес в Росії, будучи як членами російських НКО, так і засновниками комерційних організацій в Росії. Як і з присутністю російських компаній в Україні, тут також найбільш пов’язаними з Росією є компанії із Східної України.

«Наскільки етичним є співпраця з країною-агресором кожна українська компанія вирішує самостійно. Звісно, така діяльність наражає на репутаційні ризики. Щодо юридичних ризиків, то вони можуть виникати у випадку, коли юрособи або пов'язані із нми фізособи, котрі представляють їх інтереси, знаходяться під українськими або міжнародними санкціями», ‒ зауважує Данило Глоба, заступник директора YouControl з юридичних питань.

Як дізнатись в YouControl досьє російської компанії?

Дані російських компаній доступні користувачам системи YouControl і чат-ботів YouControlBot. Надходять в систему YouControl з реєстрів Федеральної податкової служби (ЕГРЮЛ / ЕГРИП) РФ.

Досьє містить такі відомості:

  • реєстраційні дані;
  • статус юрособи;
  • керівники;
  • бенефіціари;
  • статутний капітал;
  • види діяльності;
  • наявність ліцензій;
  • філії та представництва;
  • історія (записи в ЕГРЮЛ про зміни компанії).

Перевірка партнерів в російських реєстрах допоможе виявити зв'язки між українськими фізичними особами та фірмами з РФ, дізнатися кінцевих бенефіціарів, уникнути ризиків в роботі з митницею, податковою, органами експортного і валютного контролю.

Leopolis.news