logo
18/03
2 ...

У Львові відновили історичну браму на вул. Ковжуна, 6 (ФОТО)

07-08-2020 17:50983

У Львові відновили історичну браму на вул. Ковжуна, 6 (ФОТО)
Фото: Бюро спадщини

У Львові побільшало відновлених історичних брам в старій частині міста. Цього разу реставратори повернули первинну красу дубовій брамі у будинку на вулиці Ковжуна, 6. Фахівці не лише вирівняли деформовану конструкцію, а й відновили значну кількість втрачених елементів оздоблення. Координувало реставраційні роботи ЛКП «Бюро спадщини» в рамках програми співфінансування з мешканцями. 

Про це повідомляє «Бюро спадщини».

«Цю дубову браму ми відновлювали упродовж місяця. Дверна коробка була деформована, низ прогнив, бракувало великої кількості дрібних декоративних деталей, особливо на внутрішній стороні. Ми також робили вставки в місцях кодових замків, один з яких займав значну площину посередині полотна дверей. На світлику збереглась дуже красива кована решітка, ми її також зачистили», – розповів реставратор Ростислав Малецький.

Дерев’яну браму покрили акриловою лазур’ю і бейцем. Оскільки сама деревина була темна, фахівці отримали такий красивий колір під старий дуб. 

Раніше на facebook-сторінці Бюро спадщини ми показували як ця брама виглядала до реставрації:

І унікальний момент: в результаті реставрації фахівці виявили точний вік цієї брами. Несподівана знахідка свідчить про те, що ці двері виготовили наприкінці ХIX століття.

«Цікаво, що ми знаємо точний рік цієї брами, а саме 1887 рік. Коли ми її розібрали, віднайшли підписи автора з проставленими датами, які він дбайливо прикрив тафлями. Це дозволило зберегти столітні написи, які були залишені звичайним олівцем», – поділився реставратор.

«Це черговий успішний приклад спільного збереження елементів спадщини міста з мешканцями у програмі співфінансування. Реставраційні роботи цієї брами коштували понад 63 тис грн, з яких мешканці оплатили майже 19 тис грн, іншу частину покрив бюджет міста», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Leopolis.news