logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Студентка економічного факультету Франкового вишу стала призеркою конкурсу проєктів «Територіальний розвиток громад в Україні»

12-08-2020 11:50606

Студентка економічного факультету Франкового вишу стала призеркою конкурсу проєктів «Територіальний розвиток громад в Україні»

У Миколаївському національному аграрному університеті відбувся Всеукраїнський студентський творчий конкурс проєктів «Територіальний розвиток громад в Україні».

Львівський національний університет імені Івана Франка представляла студентка І курсу економічного факультету Юлія Балан з науковою роботою на тему: «Організаційно-інституційні засади бюджетно-фінансової децентралізації в Україні: проблеми та перспективи», інформує прес-центр університету.

У роботі дослідниця проаналізувала процеси децентралізації в нашій державі. Зокрема, на прикладі Глибоцької об’єднаної територіальної громади Чернівецької області досліджено проблеми організаційно-інституційного забезпечення реформування бюджетно-фінансової складової розвитку громад.

Конкурсний проєкт Юлії, розроблений під керівництвом докторки економічних наук, завідувачки кафедри економіки України імені М. Туган-Барановського Львівського університету, професорки Лідії Гринів, здобув престижне ІІІ місце.

Цікаво, що Юлія Балан народилася в смт Глибока Чернівецької області, тому тему своєї наукової роботи розкрила через призму вивчення та аналізу розвитку рідного регіону.

На підставі досліджень авторка запропонувала напрямки розвитку та вдосконалення об’єднаної територіальної  громади. Зокрема, на переконання молодої дослідниці, ефективне місцеве самоврядування та забезпечення ним поступального соціально-економічного розвитку відповідних територій має супроводжуватися збільшенням ресурсної та фінансової бази. Крім того, студентка Університету акцентувала на необхідності утворення асоціації органів місцевого самоврядування, які мають удосконалити систему горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, упорядкувати розподіл додаткової дотації, акцизного податку та інших надходжень.

Ще одним важливим елементом наукового дослідження Юлії є теза про те, що основними завданнями в процесі подальшої реалізації реформи бюджетної децентралізації та забезпечення ефективності механізму бюджетного регулювання соціально-економічного розвитку є розширення прав місцевих органів влади, зміцнення їхнього бюджету і самостійності, а також визначення відповідальності за розподіл бюджету.

Leopolis.news