Кравчук допускає можливість перенесення засідань ТКГ з Білорусі

http://leopolis.news/post/26656/kravchuk-dopuskae-mojlyvist-perenesennya-zasidan-tkg-z-bilorusi

13/08/2020

Про це сказав голова української сторони в ТКГ Леонід Кравчук, повідомляє Факти ICTV.

«Білорусь участі в Тристоронній контактній групі не приймає. Вона дала нам можливість, створила умови для нашої роботи…. Якщо раптом їх не буде, тоді ми шукатимемо інше місце», – сказав він.

За словами Кравчука, засідання ТКГ можуть перенести до Швеції або якусь нейтральну країну.

«Але поки я сподіваюся, що все в Білорусі налагодиться», – резюмував він.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували понад 80% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — близько 10%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

За чотири дні влада повідомила про затримання 6,7 тисячі людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими. Вночі 13 серпня затриманих почали відпускати.

11 серпня Тіхановська виїхала з країни до Литви. Також в мережі з'явилося відео, де вона закликає людей не протестувати. У її штабі заявили, що звернення вона записала під тиском білоруських силовиків. Також його прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

Чоловік Тіхановської Сергій перебуває під арештом. Незареєстрований кандидат у президенти Білорусі Валерій Цепкало заявляв, що на неї тиснули через її чоловіка.

Leopolis.news