logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Студенти Франкового вишу стали переможцями конкурсу наукових робіт, присвячених Революції Гідності

14-08-2020 17:54649

Студенти Франкового вишу стали переможцями конкурсу наукових робіт, присвячених Революції Гідності

13 серпня 2020 року в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в Києві відбулося нагородження переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт на тему Революції Гідності у межах здобуття Відзнаки імені Сергія Кемського.

Ініціювали конкурс Національний музей Революції Гідності та громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні». Організатори отримали 60 заявок із 18 міст України. У другий тур інтелектуального змагання відібрали 27 робіт від 32 учасників із 40 навчальних закладів країни, інформує прес-центр університету.

«Ми шукали способи говорити про Майдан зі студентами, школярами, дітьми не пасивно, нав’язуючи своє бачення, а навпаки – залучати їх до пізнання та переосмислення цієї історії самотужки. Так і з’явилася ідея проведення конкурсу наукових робіт для студентів – Відзнака імені Сергія Кемського», – розповів генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Організатори зазначають, що наукові роботи переможців цьогорічного конкурсу репрезентують різні бачення того, як події Революції Гідності перетворювались у суспільній свідомості в соціально-політичний, культурний та історичний феномени, впливаючи на формування національної пам’яті та політичні процеси в державі. Прикметно, що роботи студентів-фіналістів є помітним внеском у розвиток гуманітарних досліджень про Майдан, зокрема у напрямку студій із політології, соціальних комунікацій, історії та філології.

Перемогу в інтелектуальному змаганні здобули студенти-політологи Львівського національного університету імені Івана Франка Микола Спересенко та Степан Рішко. Студенти Університету підготували наукову роботу на тему «Вплив Революції Гідності на формування передвиборчих програм політичних партій у 2014 та 2019 роках».

У своєму дослідженні студенти запропонували модель, за якою можна оцінювати і рівень демократичності та політичної відповідальності тієї чи іншої політичної сили, і рівень демократичності самого суспільства, яке обирає певну партію з огляду на відповідність її програми суспільно-політичним вимогам.

Надзвичайно символічно, що Микола Спересенко та Степан Рішко презентували саме кафедру політології філософського факультету ЛНУ ім. Івана Франка, на якій раніше навчався Герой Небесної Сотні Сергій Кемський.

«Моє навчання в Університеті розпочалося в аудиторії імені Сергія Кемського. Він, як і ми, був політологом. Наша робота унікальна тим, що дає поштовх до того, щоб програми політичних партій були більш конкретними, детальними, і щоб суспільство скурпульозніше ставилося до цих програм і свідомо робило вибір», – розповів Степан Рішко.

Відзнаку імені Сергія Кемського вручили переможцям батьки Героя Небесної Сотні – Олександр Іванович і Тамара Гаврилівна.

«Мені дуже приємно, що на першому місці студенти Львівського національного університету імені Івана Франка, який закінчив мій син. Це навіть символічно і зворушливо…», – сказала Тамара Кемська під час оголошення переможців конкурсу.

Додамо, що оцінювали роботи конкурсантів члени висококваліфікованого журі – історики, політологи, музейники, мистецтвознавці: Ігор Пошивайло, Віталій Нахманович, Наталія Мусієнко, Катерина Романова, Анастасія Гайдукевич, Анна Олійник, Яна Примаченко.

Організатори зазначають, що третій конкурс оголосять 15 листопада, у день народження Сергія Кемського. Інформація про нього буде опублікована на відповідному сайті.

Нагадаємо, що Сергій Кемський був політологом, журналістом, активістом Євромайдану. Народився в Криму в родині моряка. Здобув ступінь магістра політології на філософському факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Був співробітником Інституту політичних та економічних ризиків і перспектив, писав статті для «Української правди», часопису «День» та інших видань. Виступав за  впровадження системи прямої демократії, підтримував кооперативний рух, шукав найефективніші механізми взаємодопомоги у суспільстві, контролю за політиками та боротьби з корупцією; громадський активіст, учасник кампанії «Проти міліцейського свавілля». Загинув від кулі на вулиці Інститутській у 32 роки.

Відзнака імені Сергія Кемського – конкурс наукових студентських робіт на тему Революції Гідності, її особливостей, здобутків, значення та впливу на різні сфери політичного, суспільного та культурного життя. Реалізується у межах проєкту «Відзнаки Героїв».

Мета – активізувати наукові дослідження різних аспектів Революції Гідності; сприяти критичному переосмисленню новітньої історії України; популяризувати уроки, досвід та цінності Майдану; стимулювати і підтримувати талановиту молодь, залучати її до вивчення та дослідження Революції Гідності.

 

Leopolis.news