logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Оточення Лукашенка веде переговори з Кремлем щодо його втечі в Росію – Bloomberg

15-08-2020 18:572411

Оточення Лукашенка веде переговори з Кремлем щодо його втечі в Росію – Bloomberg
Фото: espreso.tv

Стало відомо, що оточення президента Білорусі Олександра Лукашенка веде переговори з представниками Кремля про можливу втечу в Росію у разі, якщо протести в країні призведуть до повалення влади.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела в Москві, передає УНН.

«В той час, як Лукашенко заявив, що не планує залишати Білорусь, люди з його оточення зв’язалися з контактними особами з Кремля з питання можливої ​​втечі раніше незмінного президента в Росію в разі повалення режиму Лукашенка», — пишуть у виданні.

Повідомляється, що в Кремлі деякі особи побоюються можливої ​​відставки Лукашенка, у результаті чого Росія щосили буде намагатися підтримувати свої особливі відносини з Білоруссю як життєво важливим «буфером» в протистоянні з НАТО.

За словами іншого джерела, наближеного до Кремля, дехто вважає, що хоча жорстке придушення опонентів є контрпродуктивним, все ж Лукашенко зможе залишитися при владі, принаймні на якийсь час. Через свою жорстку тактику він виявився ізольованим від Заходу і тому більш залежним від Росії.

«Більше ніхто не впевнений в майбутньому Лукашенка», — сказав голова Ради із зовнішньої і оборонної політики, дослідницької групи, яка консультує Кремль, Федір Лук’янов. «Він може в короткостроковій перспективі досягти успіху в придушенні протестів, але тут є велика проблема», - додав він.

Так, за його словами, Москва «перенаситилася» Лукашенком, але вважала за краще б залишити його на місці, тому що будь-який альтернативний лідер, ймовірно, буде шукати більш тісні зв’язки з Заходом.

Нагадаємо, після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово вийшли на протести проти фальсифікації результатів голосування. Вони виступають проти Олександра Лукашенка й на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла діючого президента з великим відривом.

Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями. Серед протестувальників є загиблі.

14 серпня Центрвиборчком Білорусі оголосив остаточні підсумки виборів – у чинного президента Олександра Лукашенка 80% голосів, у Світлани Тихановської - 10%.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко через масові протести в країні провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним.

Leopolis.news