Володимир Стибель: Вчитися у ветеринарному університеті престижно і цікаво

http://leopolis.news/post/26841/volodymyr-stybel-vchytysya-u-veterynarnomu-universyteti-prestyjno-i-cikavo

17/08/2020

Володимире Володимировичу, хоча і ветеринарний університет є знаним у Львові навчальним закладом, але в чому все-таки його особливість?

Вже майже 240 років ветеринарну науку у Львові викладають на академічному рівні. Хоча вивчення цього фаху у Львові сягає далекого ХV століття.

Я з гордістю можу сказати, що наш університет є найкращим вищим закладом освіти в Україні ветеринарного профілю. За інформацією ресурсу «Освіта.ua» в консолідованому рейтингу вищих навчальних закладів України 2020 року серед вузів Львова та Львівської області національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького займає достойне 4-е місце з-посеред 21 ВНЗ. І це чіткий показник якості нашої роботи й оцінка потенціалу нашого великого колективу.

Вивчення ветеринарної медицини чи харчових технологій у цілому світі відбувається практично за однаковими методиками і програмами. Це не література чи історія, які в кожній країні інші. Тому наші випускники працюють не лише в Україні, а й багатьох країнах світу. І займають там досить високі позиції.

У нас в університеті найкраще обладнання світового рівня, яке ми з нашими партнерами з Польщі закупили в рамках реалізації спільного проєкту Європейського Союзу зі створення ветеринарної клініки. Здобувши солідні знання і навички наші випускники не мають проблем з працевлаштуванням. Ви ж бачите, якими темпами зараз розвивається в Україні тваринництво, переробка, харчова промисловість. Роботодавці практично «полюють» за нашими випускниками.

Але не лише ветеринарна медицина приваблює до нас щороку більше п’ятисот студентів. У нас ви можете вчитися за понад 20 спеціальностями на 36 кафедрах п’яти факультетів.
І серед них не лише медичні чи інженерно-технологічні науки, а й спеціалізації правового, економічного та гуманітарного напрямів. Серед найновіших це і ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза, фармація, промислова фармація, і туризм, і право, і публічне управління та адміністрування, і фізична культура та спорт, а також дуже популярний сьогодні напрямок фізична терапія, ерготерапія.

У нас кожен абітурієнт зможе знайти собі фах до душі. Ще жоден випускник ветеринарного університету не залишився без роботи. Повторюся, але за добрими студентами-фахівцями стоїть черга роботодавців. І багато хто з наших випускників, йдучи у приватний бізнес, на молокозаводи, птахоферми, м’ясокомбінати, отримує досить пристойну зарплату. Нерідко більшу за ректорську. І саме в цьому унікальність нашого університету, що наші випускники не теоретики, а отримують конкретний і затребуваний на ринку фах, який дасть їм можливість гідно жити й утримувати родину.



Сьогодні важливим аргументом для абітурієнтів є можливість міжнародних обмінів, академічної мобільності. Але епідемія коронавірусу внесла свої корективи у цей напрямок.

Це проблема нині для усього світу. Але для науки не існує кордонів. Сучасні засоби зв’язку дають можливість оперативної і постійної комунікації з нашими іноземними колегами. Ми отримали грант у складі консорціуму вищих навчальних закладів Європи у рамках програми «Еразмус+». Наші викладачі встигли реалізувати поїздки за кордон і підвищити свою кваліфікацію. Тепер діляться здобути знаннями з іншими.

У минулому році наші викладачі і студенти здійснили понад сто поїздок за кордон. Стажувались в Ізраїлі, Німеччині, Канаді та Польщі. 120 наших студентів проходили навчально-виробничу практику в Польщі, Данії, Німеччині, Франції та Болгарії. 

До нас також приїжджали іноземні професори й викладачі, стажувалися, читали лекції для наших студентів. Наш університет поповнився новим обладнанням та спеціальним причіпом для перевезення коней, які подарували нам наші друзі і партнери з  Вроцлавського природничого університету.

Сподіваюся, що епідемія COVID-19 піде на спад. Але і в сьогоднішній ситуації мусимо жити і розвиватися, звертаючи особливу увагу на безпеку і особисту гігієну. Ми готові до любих варіантів розвитку подій.

А як виглядають умови навчання і проживання студентів цьогоріч?

Ще одним величезним плюсом нашого університету є компактне розміщення навчальних корпусів та гуртожитків в межах одного академічного містечка, практично в самому центрі Львова. Тут все поруч – в межах 10 хв ходьби і спорткомплекс, їдальня, аудиторії, лабораторії. До речі, усі наші студенти за потреби забезпечуються місцем у гуртожитку. До їх послуг також база відпочинку у Східниці, що в мальовничих Карпатах. Нам вдалося осучаснити багато аудиторій та практикумів, отримати нові комп’ютери.

Наукова діяльність та навчання студентів – це наше основне завдання та пріоритет. Наскільки це якісно у нас виходить, свідчать рейтинги нашого університету. За індексом Гірша, а це показник впливовості науковця, колективу науковців, наукового закладу або наукового журналу, заснований на кількості публікацій та їх цитуваннях, наш університет посідає у 2020 році 44 місце серед усіх українських вишів.

Володимире Володимировичу, цьогорічна вступна кампанія проходить в країні практично в екстремальних умовах. Які її особливості?

Минулого року  ми мали добрі результати по набору. За середнім балом ЗНО на бюджетну форму навчання ми зайняли 70-е місце серед усіх вищих закладів освіти України, а на контракт – 89-е (на перший курс зараховано більше 300 осіб).

Ми маємо свої переваги і цього року продовжуємо працювати в цьому руслі. Зауважу, що конкуренція на ринку освіти нині серйозна. На кількість вступників впливають багато чинників, одним із яких є демографічна ситуація. Цьогоріч з огляду на епідемію коронавірусу вступникам з України важче поступати в іноземні університети. Змінені терміни зарахування на навчання. На контрактну форму вони продовжені до вересня і жовтня залежно від категорій вступників. Тому за деталями раджу звертатися до приймальної комісії.

Я вже назвав декілька наших переваг: у нашому університеті престижно навчатися, у нас працюють висококваліфіковані викладачі, ми маємо найновіше обладнання для діагностики захворювань та лікування  тварин і на ньому навчаємо наших студентів, незабаром відкриємо власну клініку для дрібних тварин, де більшість студентів будуть проходити практику, а ще – продовжимо студентські обміни та практики із зарубіжними вузами. Це дозволить нашим вихованцям навчатися  за кордоном, отримувати і знання, і відповідні сертифікати та дипломи. Разом з тим відкриваємо нові спеціальності.

Надалі будемо запрошувати викладачів з іноземних вишів читати лекції для наших студентів. Усе це в комплексі допоможе дати необхідний рівень знань і навчити наших студентів працювати, і найважливіше – стати найкращими фахівцями на ринку праці України. Для нас важливо, щоб наші випускники були затребуваними і високооплачуваними, як в Україні, так і за кордоном. Ми поставили собі за мету, що наша освіта не повинна відрізнятися від освіти, одержаної за кордоном.

Пане ректоре, розкажіть кілька слів про місця на державне і контрактне навчання: по-перше, чи буде підвищуватись вартість навчання, а по-друге, чи ці абітурієнти й цього року будуть склади ЗНО з інших дисциплін, ніж вступники на бюджетне навчання?

У нашому університеті є значні обсяги державного замовлення. Хоча ця цифра підлягатиме корегуванню вже після того, як будуть відомі якісні та кількісні показники осіб, що подали документи на вступ. Наприклад, цьогоріч обсяг державного замовлення на спеціальність «Ветеринарна медицина» для випускників шкіл складатиме 151 місце, спеціальність «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» – 55 місць, «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» – 22, «Екологія» – 23, «Харчові технології» – 20, «Біотехнології та біоінженерія» – 14, «Фармація, промислова фармація» – 12, на інші спеціальності є від 5 до 9 бюджетних місць. Якщо зсумувати разом бакалаврат та магістерський рівень, денну та заочну форми навчання то ми маємо трохи більше, ніж 400 бюджетних місць.

Щодо контрактної форми. Тут вартість навчання залежить від спеціальності і форми навчання і коливається від 11 тисяч  до 21 тисячі гривень за рік. Також додам, що для абітурієнтів-контрактників  ми склали дещо інший перелік конкурсних предметів. Про це вже відомо випускникам шкіл і коледжів. Я думаю, що вони добре орієнтуються і вже зробили свій вибір на користь нашого навчального закладу. Повірте, вчитися у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій престижно і цікаво. З нашим дипломом гідна робота гарантована кожному.

Розмовляв Андрій БОЛКУН, Leopolis.news