logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Ковельський суддя злакомився на хабар від хулігана: подробиці справи

20-06-2019 12:236926

Ковельський суддя злакомився на хабар від хулігана: подробиці справи

У Залізничному районному суді Львова колегія суддів (головуюча суддя Наталія Румілова, судді Андрій Ліуш і Наталія Галайко) розглядає кримінальне провадження стосовно обвинуваченого Олега Василюка, колишнього судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області, щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України. Під час судового засідання підсудний не визнав себе винним за всіма пунктами обвинувального акту.

У червні 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив у Facebook, що правоохоронці затримали суддю Ковельського місцевого суду Олега Василюка за отримання неправомірної вигоди у розмірі 4000 гривень за ухвалення позитивного рішення у судовій справі про адміністративне правопорушення.

 

У серпні 2017 року Вища рада правосуддя, розглянувши заяву та додані до неї документи на звільнення Олега Василюка з посади судді Ковельського міськрайонного суду, вирішила звільнити його у зв’язку з поданням заяви про відставку.

 

Журналісти видання «Район.Ковель» вважають, що прокуратура зумисно проґавила терміни переобрання запобіжного заходу, поки тривало слідство, що дало підставу Олегові Василюку не лише подати заяву на звільнення з посади у відставку. В судовому порядку екс-суддя домігся у Пенсійного фонду щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці у розмірі 90% без обмежень, починаючи від 22 серпня 2017 року.

У судовому засіданні Залізничного суду Львова прокурор першого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Вадим Кохно зачитав обвинувальний акт, в якому підсудного Олега Василюка звинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Такі дії караються штрафом від 750 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 12750 до 25500 грн) або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Суть судової справи. У 2017 році в Ковелі поліція склала протокол на правопорушника Богдана Щ. про наявність у його діях ознак порушення громадського порядку з мотивів неповаги до суспільства і скерувала протокол у суд. 

За результатами судового розгляду протоколу про адміністративне правопорушення 20 березня 2017 року суддя Олег Василюк виніс постанову, якою визнав підсудного Богдана Щ. винним у вчиненні правопорушення, передбаченого статтею 173 КУпАП (дрібне хуліганство), а відтак наклав на підсудного адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт строком на 60 годин. 

Через два дні після оголошення постанови суддя Олег Василюк викликав підсудного Богдана Щ. до свого службового кабінету та повідомив про прийняте рішення. 

Вислухавши пояснення Богдана Щ., що той категорично не буде виконувати громадські роботи (припускаємо, що з огляду на вроджений гонор), суддя Василюк достеменно знав, що у разі ухилення правопорушника від виконання присуджених громадських робіт, не відбутий строк адміністративного стягнення може бути замінений на штраф або адміністративний арешт. Отож суддя порекомендував підсудному Богданові Щ. ухилитись від виконання громадських робіт та обіцяв винести відповідну постанову про скасування накладеного покарання, якщо на Богдана Щ. надійде подання про  заміну не відбутого адміністративного стягнення суворішим накладенням кари.

 

6 червня 2017 року о 9 годині 50 хвилин відбулась повторна зустріч судді Василюка у його службовому кабінеті з Богданом Щ. Під час зустрічі суддя Олег Василюк пообіцяв Богданові Щ. вплинути на свого колегу, на суддю Тараса Наваляного, з метою прийняття рішення стосовно накладення на Богдана Щ. штрафу в мінімальному розмірі. Однак за присудження такого штрафу треба буде  заплатити неправомірну вигоду в розмірі 4000 гривень. Можемо припустити, що Богдана Щ. обурила заявлена йому сума і він повідомив куди слід про домагання судді Олега Василюка. 

8 червня 2017 року суддя Василюк, перебуваючи о 9 годині 12 хвилин у приміщенні, розташованого поруч його службового кабінету й діючи з умислом отримання неправомірної вигоди для себе, повідомив Богданові Щ. про те, що мав розмову зі суддею Тарасом Наваляним, який погодився накласти мінімальний розмір штрафу. У процесі результативних перемовин  спритний суддя-ділок отримав від Богдана Щ. обумовлену суму за вплив на суддю Тараса Наваляного. Через деякий час у кабінет судді Василюка зайшли представники силових структур  і поцікавились, чи отриманої неправомірної вигоди буде достатньо для прийняття неправосудного рішення. 

Під час судового засідання у Залізничному районному суді Львова підсудний Василюк не визнав пред’явлені йому звинувачення у повному обсязі. Відтак Спеціалізована антикорупційна прокуратура подасть клопотання про порядок і обсяг дослідження у суді доказів, зібраних стосовно екс-судді Олега Василюка, які колегія суддів буде досліджувати.

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news