Ватиканський дипломат розповів про роль Церкви у становленні Української державності

http://leopolis.news/post/27386/vatykanskyy-dyplomat-rozpoviv-pro-rol-cerkvy-u-stanovlenni-ukransko-derjavnosti-

26/08/2020

Ватиканський дипломат отець-доктор Андрій Максимович в інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News наводить паралелі між деякими аспектами історичного розвитку Католицької Церкви та становленням української державності, вказуючи також на роль, яку може відігравати Церква у розвитку українського суспільства.

Що може бути спільного між становленням державності України та розвитком Католицької Церкви як людської та Божої інституції? Замислитися над цим незвичним і цікавим порівнянням пропонує отець-доктор Андрій Максимович, багаторічний ватиканський дипломат і працівник Державного Секретаріату Святого Престолу, який дав інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News з нагоди відзначення 29-ї річниці Незалежності України.

Його роздуми допомагають зрозуміти деякі історичні аспекти розвитку Католицької Церкви, як, наприклад, переосмислення місця в суспільстві: переміщення акценту від зовнішніх інтересів на внутрішній розвиток, на плекання справедливості й милосердя.

Чим цей досвід може бути корисним для українського народу? Слухайте відповідь отця Андрія:

Церква, безумовно, має великий вплив на суспільство. А яку роль може відігравати Католицька Церква у цей історичний момент розвитку української держави, підтримуючи, одночасно, стосунки взаємної незалежності й пошани одна до одної?

Відповідаючи на це запитання, отець Андрій Максимович ділиться також своїми думками про такі поняття як «незалежність» і «свобода»:

Завдання Церкви у суспільстві , як зазначив наш співрозмовник, полягає в тому, аби допомагати державі дбати про гідність людини та дотримання її основних прав. Він також відповідає на запитання про те, яку роль може відігравати Католицька Церква в період конфліктів:

Важко переоцінити цінність молитви, а коли до молитви за певний народ закликає Вселенський Архиєрей, то це не тільки об’єднує в молитві всіх християн світу, але й нагадує всім про іноді забуті проблеми, страждання і конфлікти:

 
Радіо Ватикану, Світлана Духович