logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Новий формат львівських бібліотек

20-06-2019 15:397336

Новий формат львівських бібліотек
Фото: prolviv.com

Львівські бібліотеки стрімко оновлюються і стають місцем, де можна не тільки почитати, а й… Не дивина, що час і мода на нові технології так невпинно змінюється. Той, хто не встигає жити в такому ритмі, вибуває із бігової доріжки. А той, хто прагне бути цікавим і сучасним, творчо мислить і вкладає у свою роботу максимум ідей та зусиль.

Саме так і з сучасними львівськими бібліотеками, які змогли не тільки втриматись і вижити, а й стати потрібними. (Щоправда, декотрі з них таки закрилися, щоби приміщення не пустували). Тепер там збираються не лише книгогризи, а й члени клубів за інтересами, любителі зіграти партію в шахи, люди осіннього віку, які опановують комп’ютерну грамотність, митці, які власноруч творять картини та інсталяції, охочі вивчити іноземні мови тощо.

Що насамперед потребувало оновлення? Потрібні були косметичні, а часто й капітальні ремонти, осучаснення інтер’єру, нові меблі, переоблік та поповнення книжкового фонду, наявність нової техніки, сучасний формат зустрічей, презентацій та виступів і цікава програма для вибагливого читача.

Тому сучасний львівських бібліотекар – це фактично людина-оркестр зі свіжими думками і щоденним бажанням бути цікавим та потрібним. Єдине, що ще потребує перегляду, – належна оплата праці.

Окремі солідні бібліотеки м. Львова мають свої сайти, де дуже гарно презентовано структуру і роботу цих закладів: Львівська національна наукова бібліотека ім. В. Стефаника (славнозвісний Оссолінеум), Наукова бібліотека ЛНУ ім. І. Франка, Бібліотека центру ім. митрополита Андрея Шептицького, Львівська обласна універсальна наукова бібліотека (просп. Шевченка, 13), Централізована бібліотечна система для дітей на вул. Окуневського, 3, URBAN library, вул. Устияновича, 4 та інші.

Про те, що цікавого відбулось у великих і локальних львівських бібліотеках, я запитала у своїх колег.

Наталія Білута, заступниця директора Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Львова (вул. Мулярська):

«Як добре, що наприкінці першого речення ви поставили три крапки! Окрім традиційної промоції книжки, у нас співають і танцюють, вивчають мови і грають у шахи, проводять майстер-класи і тренінги, переглядають фільми, організовують виставкові простори, надають доступ до інтернету. І знову можна поставити три крапки, бо я впевнена, що щось обов`язково забула. А для цього бібліотекарі вчаться критично мислити, писати ґранти, працювати з різними категоріями користувачів, презентувати свої ідеї і навіть проводити закупівлі в системі ProZorro.

Так, як у вашому дописі, бібліотекар – людина-оркестр. Не кожен, звичайно. Тільки той, у кого горять очі, до кого тягнуться люди зі словами: «А зробімо те чи інше». І тоді народжуються такі прекрасні проекти, як перша Львівська медіатека, URBAN-бібліотека, сенсотека, бібліотека Wiki, яку днями відкрили на Сихові, Проект соціальної дії «Майстерня щастя», що діє в Центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки, чудові бібліотека «Сихів», що на Хуторівці, та бібліотека «Рясне» на вул. Шевченка, 270-а.

Фото: lib-pub.blogspot.com

І щодо капіталовкладень, то ви правильно зазначили. Наша Централізована бібліотечна система для дорослих, а це 23 приміщення, проводить 7 капітальних ремонтів і реконструкцій. Окрім того, вже відремонтовано бібліотеки в Брюховичах, Винниках, філію на вул. Устияновича (URBAN-бібліотека), оновлюють приміщення ЦМБ. Уже з 2016 року значні кошти місто дає на придбання літератури (цього року – більше ніж півмільйона!), щороку маємо чудові новинки завдяки програмі «Українська книга». А коли бібліотека «звучить», то люди воліють віддати саме їй власні колекції книжок.

Торік у місті розпочав діяти проект «Е-бібліотека». Це означає, що за кілька років усі міські й обласні публічні бібліотеки, наукові та бібліотеки ВНЗ створять єдину мережу доступу до своїх фондів для користувачів. Тому оновлюємо комп`ютерний парк, працюємо над впровадженням автоматизованої бібліотечної системи KOHA.

Колись після однієї подібної розмови мене запитали: «Хіба все так прекрасно, невже не бракує коштів?» Та бракує! Коли повірили у власні сили, багато чого навчилися, перестали боятися, що нічого не вийде з наших ідей, ось тоді і зрозуміли, що хоч фінансування діяльності збільшилося в рази, все одно треба ще більше, щоб утілити в життя нові проекти і мрії! Якщо раніше ми латали дірки у фундаменті, то тепер дотягуємо перший поверх. А є вже проект на другий.

Про зарплатню. Тут сум. Особливо для молодих і креативних. Вони прекрасні своєю сміливістю і баченням світу, але дуже часто якраз фінансові питання спонукають їх шукати іншої роботи. У нас люди звикли: аби не гірше. А треба краще!»

Леся Ільницька, завідувачка дитячої бібліотеки-філії №36 (Пазл-бібліотека для дітей 36), що на вул. Мишуги, 3 (мікрорайон Новий Львів):

«У нашій бібліотеці діє пізнавальний гурток «Екодослідники» (для любителів природи і всього живого) й ерудит-об’єднання «Тямовиті». Дізнаємося про все на світі: досліджуємо, мандруємо, читаємо. Відбуваються цікаві зустрічі з письменниками і поетами, спортсменами, акторами, співаками, музикантами. Створюємо тематичні інсталяції і проводимо творчі майстерки.

Фото: прес-служба ЛМР

Наша бібліотека – це середовище читання, спілкування, зустрічі за інтересами: діти діляться своїми захопленнями і стають друзями, бавляться в настільні та комп’ютерні ігри. У нас є мультимедійні пристрої: плазма і вільний доступ до інтернету. Головне, що в нас усі послуги безкоштовні».

Комфорт-бібліотека на Патона

2006 року постала оновлена сучасна комфорт-бібліотека – єдина у Львові, а може, і в Україні «бібліотека без стін». Комфорт-бібліотека для дітей на вул. Патона, 4/2 – відкритий інноваційний простір, наповнений новими підрозділами та територіями. Нову концепцію бібліотеки втілено за зразком сучасної європейської бібліотеки.

Простір бібліотеки – це 7 зон: власна спорт-арена, коворкінг-студія та ІТ-плац, релакс-закапелок, інтелект-портал, book-локація, креатив-форум, що надає кожному можливість активно навчатися, спілкуватися, обмінюватися ідеями та допомагати одне одному, залишаючись незалежним і вільним.

Фото: bibliotourism.blogspot.com

Спорт-арена – простір для ігор, різноманітних змагань й експрес-тренувань, обладнаний спортивними атрибутами. Коворкінг-студія – зала для творчої діяльності. У цій частині бібліотеки проводять різноманітні заняття з майстрування виробів власноруч. Тут щовівторка проходять заняття в мистецькій студії «Зелений лис» та працює гурток «Талановиті рученята».

IT-плац – простір для опанування комп‘ютерних технологій з Центром вільного доступу до інтернету. Тут встановлено комп’ютери та розширено спектр послуг, зокрема, є вільний безкоштовний доступ до інформаційних сервісів Інтернету, відбувається навчання основ комп'ютерної грамотності, скайп-спілкування, online-реєстрація Українського центру оцінювання якості освіти для участі в ЗНО; тренування зі складання тестів ЗНО в електронному режимі тощо.

Релакс-закапелок – найкомфортніше місце для усамітнення, роздумів, «тихого читання» та спілкування з найближчими друзями. Book-локація чекає на любителів читання, тут відбуваються презентації книжок, літературні квести, читання-імпровізи та інші події, пов’язані з книжками. Інтелект-портал створює можливість для інтелектуального розвитку користувачів: пізнавальні студії, інноваційні проекти та соціальне репетиторство – ці послуги надають і працівники бібліотеки, і волонтери, а також громадські організації та об’єднання.

Креатив-форум – своєрідна мікс-територія, яка є кінозалом, міні-галереєю та місцем для творчих зустрічей. «МАЛЮКs»– особлива територія для найменших читачів бібліотеки. Тут відбуваються вже традиційні «літературні сніданки» та заходи за програмою «Росту і розвиваюсь» у рамках проекту «Львів – місто літератури». А для майбутніх першокласників – спеціальний вook-курс «Читайко».

Любов Саварин, заввідділу реклами та проектної діяльності Львівської обласної бібліотеки для дітей (вул. Винниченка, 1):

«Запорукою успіху є вміння йти в ногу з часом або й випереджати його. Згідно з цим твердженням і працює Львівська обласна бібліотека для дітей. Тісно співпрацюючи з різними громадськими організаціями, товариствами, школами, видавництвами, університетами, асоціаціями, бібліотека втілює найнеймовірніші ідеї та здійснює промоцію книжок і читання. До послуг користувачів є комп'ютери, 3-D ручки, копіювальна техніка – усе для того, щоби наші користувачі залишилися задоволені після відвідання бібліотеки.

Фото: ube.nlu.org.ua

Велика кількість міжнародних проектів свідчить про успіх бібліотеки. Окрім подій та заходів, які вже стали традиційні – дитячий книжковий садочок «Левеня», «Майстерня ЧЗ», «Читання на канапі» –  у нас з початком літа стартували і нові: німецька мова для малят, Euroquiz «Стрімголов Європою», «Англійське літо» та інші. А ще є конкурси, екскурсії, еко-пікніки, кінозал, караоке та, звичайно, книги. Найновіші, наймодніші, улюблені видання завжди в нас. Колектив, немов велика та дружня бібліотечна родина, зробить усе, щоб перебування в нас стало незабутнім».

Оксана КРИШТАЛЕВА, спеціально для Leopolis.news