Андрій Дячишин: «Львів має стати орієнтованим на мешканців»

http://leopolis.news/post/27547/andriy-dyachyshyn-lviv-mae-staty-orientovanym-na-meshkanciv

29/08/2020

 

 

 Андрію, що відрізняє «Голос» від інших політичних сил? 

«Голос» – партія, що претендує стати першою в Україні з зовсім іншими підходами. «Голос» несе нову культуру політики. По перше, у нас прозоре фінансування. Немає спонсорів-олігархів, є відкритий збір коштів і звітність. Нам важче, бо не маємо власних медіа. Разом з тим і легше, бо нам нічим дорікнути.  

По друге, це команда людей, які раніше не були в політиці і наважились на цей крок тому що люблять свою країну і тому, що планують залишатись у цій країні, знають і можуть зробити краще. Це – підприємці, які у складний період в країні, стали фінансовою підтримкою медиків, втримують робочі місця і наповнюють бюджет. У перші місяці карантину нам вдалось згуртувати людей навколо ініціативи «Діємо разом». Ми передали медикам Львова та області більше 14 тисяч захисних масок і респіраторів, більше 10 тисяч захисних костюмів, десятки розгалужувачів до ШВЛ, 13 кисневих концентраторів  та багато інших засобів захисту та гігієни на десятки мільйонів гривень 

У нашій команді людина, яка пройшла три революції; підприємець, що у свій час протистояв Сергію Медведчуку, сенатор УКУ Ярослав Рущишин.  

З нами освітяни, які уже впроваджують інновації в школах, розуміють, що від цього залежить конкурентність міста у світі, заможність та реалізованість кожного львів’янина. Наприклад одна зі співтворців «Школи вільних і небайдужих» Вікторія Христенко та заступник керівника відділу розвитку Українського католицького університету, керівник мистецьких проектів УКУ Андрій Курочка. Команда «Голосу» – реалізовані та натхненні люди.  

І третє, ми абсолютно проукраїнська партія. Пріоритетом є питання мови, виходу з війни на умовах України, допомога військовим та зміцнення збройних сил, економічна незалежність.    

Вам, підприємцю, навіщо політика?  

Ми – українці – часто не проявляємо достатньої активності, а потім нарікаємо на владу. Здійснюючи свою громадську діяльність в межах КПЛ, бізнес-омбудсмена у Львівській області на громадських засадах, я розумів, що це – точковий вплив на владу і це лише захист прав громадян на чесне ведення бізнесу. Настала пора не захищати, а творити, брати відповідальність сповна.  

«Голос» став для мене нагодою створити команду, що має шанс принести реальні зміни. Люди, що звикли працювати і отримувати результати, знають як залучати у Львів інвестиції, як покращити соціальне становище львів’ян, зупинити ріст безробіття, зміцнити медичну галузь і розвивати освітню. Головне – вибудувати систему прийняття рішень у місті, коли кожен львів’янин має змогу бути почутим, а не прийти на формальні громадські слухання. Прозорі правила гри - одні для всіх. Цього ми досягнемо завдяки спрощенню правил і процедур, переведенню більшості послуг онлайн. Так, до прикладу, працює демократія в Естонії і людський фактор зведений до мінімуму. Комп’ютер фіксує усі дії і може працювати 24 години. Так з’явиться особиста відповідальність тих хто приймає рішення і довіра до влади. Ми прагнемо реальних, а не декларативних змін. 

Як вплинула зміна статусу лідера партії Святослава Вакарчука на настрої партійців? 

Кожен для себе зрозумів, що у «Голосі» не через Вакарчука, а заради тих ідей, які партія втілює. Святослав залишається в команді, він обрав для себе той спосіб підтримки політичної сили в котрому буде більш ефективним – через міжнародну співпрацю, розвиток партії в регіонах, поїздки на Схід, творчість.  

Чимало виборців «Голосу» сприймають це як зраду… 

Можливо, але я б хотів звернути увагу на те, наскільки цей крок Святослава демонструє демократичність «Голосу». Свобода вибору для нас не декларативні обіцянки, а реальна цінність. Є повага до рішення колег. Ми стаємо партією не одного лідера, як це є звикло для української політики, а політичною силою однієї проукраїнської ідеї. А вже для цього у нас єднаються лідери з різних сфер. Подивіться на фракцію «Голос» у Верховній Раді – кожна людина особистість. Сергій Рахманін, Ольга Стефанишина, Ярослав Железняк, Олександра Устінова, Інна Совсун та кожен з 20-ти членів фракції.

Що вдалось зробити фракції за рік? 

Ми розробили і відстоюємо план деокупації Криму та Донбасу на українських умовах. Продовжили санкції щодо проросійських соцмереж. Саме фракція Голос була ініціатором впровадження «режиму гнучкого карантину» – котрий передбачав відновлення роботи максимальної кількості підприємств при жорсткому дотриманні санітарних норм. Фракція виступила проти призначення міністром людини Табачника і після злочинів у відділках поліції розпочала акції протесту «АваковГеть» з вимогами провести реальні реформи правоохоронних органів. 

Нещодавнє інтерв’ю лідерки «Голосу» Кіри Рудик зчинило чимало обговорень. Наприклад, заява про те, що партія «Європейська солідарність» є такими ж опонентами для вас як і партія «Слуги народу».  

«Голос» є в опозиції до влади та політики, яку провадить президент Зеленський. З партією ЄС ми, природно, політичні конкуренти. У питаннях незалежності, цілісності України, ми – на одному боці. Однак, як партії, ми конкуруємо, і нам не подобається, що нас намагаються поставити у позицію «молодшого брата». Не згодні, що Україна – це 75 і 25. В Україні є й інші політичні сили та їх прихильники, які здатні ставати владою, брати відповідальність та робити ті зміни, які за 30 років не зробили старі політики. Мені і багатьом моїм колегам багато у чому імпонує «Європейська солідарність». У 2019 році ми агітували і знімали відеозвернення у підтримку Петра Порошенка. Та, наприклад, коли наша фракція виступила з критикою Авакова – наші колеги з ЄС не підтримали нас. Справа за новими людьми в політиці. Маємо усі бути мудрими, аби нас знову не «зробили усіх разом» і об’єднуватися довкола ідей та цінностей. 

Я чув версію і про те, що «Голос» у Львові підтримує Садового. 

Я теж її чув, як і про те, що нас фінансує Сорос, Пінчук і ще безліч пліток. Насправді, «Голос» – самодостатня політична сила і наші опоненти мають звикнути до цього факту. Маємо власного кандидата на міського голову, власне бачення розвитку міста і власну команду професіоналів. 

Що очікувати виборцям від майбутніх депутатів «Голосу»?  

Львів має стати орієнтованим на мешканців. Мають запрацювати прості правила і для всіх. Львів повинен стати найкомфортнішим і найпривабливішим містом для бізнесу в Україні. З цих маленьких кроків – свободи кожного, економічної незалежності, спроможності міст – складається незалежність України. Незалежність у діях кожного з нас. 

Розмовляв Віктор ВОВКАЧ