logo
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
12/01
07/01
2 ...

У Львівському катедральному соборі відбулась поминальна Меса за кардинала Мар’яна Яворського

12-09-2020 16:405282

У Львівському катедральному соборі відбулась поминальна Меса за кардинала Мар’яна Яворського
Фото: Автор: Олег Кохан

Сьогодні у Львівському катедральному соборі відбулася Свята Меса в намірі померлого кардинала Мар’яна Яворського — єпископа-сеньйора Львівської архідієцезії Римсько-католицької Церкви. Месу очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський. 

До спільної молитви долучився директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко. Міський голова Львова Андрій Садовий вшанував пам"ять кардинала, поклавши квіти та помолившись у катедральному соборі, повідомляє пресслужба Львівської міської ради. 

У своєму слові до присутніх Митрополит і Архієпископ Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький зауважив: «Коли Кардинал вперше перетнув кордон, як львівський Митрополит і повернувся до улюбленого Львова, він приніс нашій Церкві надію. Зауважити та оцінити цей етап його життя може лише той, хто побував тут раніше, відвідуючи Львівську Архідієцезію. Все було знищене, але його постава розбудила у людях надію, тому вони приймали назад зруйновані храми, відновлювали їх із його благословіння. Постава віри і надії, з якими увійшов у своє служіння у Львові Кардинал Мар`ян, відкрили шлях любові та життя. Його любов до Церкви проявилася і у тих, які відчули голос покликання. На початку він шукав для них місце у семінаріях Польщі, а невдовзі відновив Львівську духовну семінарію».

Наприкінці Святої Меси співчуття висловила Генеральна Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич. Опісля слово надали керівнику департаменту «Адміністрація міського голови» Євгену Бойку.

«Від імені міського голови щиро висловлюю співчуття з приводу відходу до вічності Кардинала Мар’яна Яворського. Кардинал був першим серед латинських львівських єпископів удостоєних честі сану Кардинала і поєднав у собі духовне служіння трьох Пап: св. Папи Івана Павла ІІ, Бенедикта XVI, Папи Франциска. Львів завжди пам’ятатиме, Ваша ексцеленціє, Ваше служіння для громади міста. Львів завжди пам’ятатиме організацію приїзду до Львова святого Папи, ця подія повсякчас у наших серцях. Львів завжди пам’ятатиме Вас, як свого громадянина, мешканця. Спочивайте з Богом», — сказав Євген Бойко.

Поховальні церемонії прощання з кардиналом Мар’яном Яворським розпочалися у вівторок, 8 вересня, у санктуарії Пресвятої Діви Марії Ласкавої в Любачеві. У четвер, 10 вересня, з першим ректором Папської теологічної академії в Кракові (нині - університет Йоана Павла ІІ) попрощалася краківська академічна спільнота. У п’ятницю, 11 вересня, відбулася Свята Меса з обрядом останнього прощання у марійному санктуарії в Кальварії Зебжидовській. У базиліці Божої Матері Ангельської відбулось молитовне чування за померлого.

Похорон кардинала Мар’яна Яворського відбувся вчора, 11 вересня. Домовина з тілом кардинала, згідно з його останньою волею, спочиває в крипті каплиці чудотворного образу Кальварійської Пресвятої Діви Марії.

Довідка

У 1991 році Мар’ян Яворський був іменований архиєпископом митрополитом Львівським латинського обряду. Очолював Конференцію єпископів РКЦ в Україні. 1999 року Папа Іван Павло ІІ призначив його членом комітету президії Папської ради з питань сім'ї. А 28 січня 2001 року підніс його до кардинальської гідності.

У 2008 році Мар’ян Яворський вийшов у відставку, передавши справи Мечиславові Мокшицькому. Після цього кардинал повернувся до Польщі, у Краків.

Відомо, що кардинал із серпня перебував у польській лікарні у важкому стані.

Leopolis.news