logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Не пройшло і пів року: ВРУ ухвалила заяву щодо Білорусі

15-09-2020 13:361642

Не пройшло і пів року: ВРУ ухвалила заяву щодо Білорусі
Фото: censor.net

Верховна Рада підтримала заяву щодо ситуації в Республіці Білорусь.

 

Відповідну постанову підтримали 228 нардепів на сьогоднішньому засіданні.

Як зазначено у тексті заяви, ВРУ вважає, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними. Вибори пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

«Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів Президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян», – сказано в документі.

Верховна Рада України також засудила застосування надмірної сили й жорстокості з боку правоохоронних органів Білорусі.

Верховна Рада України вимагає звільнення всіх без винятку затриманих, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади та мають власну альтернативну думку.

Також рішуче засуджує та вважає неприйнятним незаконні затримання українських громадян. «Ми будемо всіма законними засобами захищати їхні права та інтереси», - йдеться у Заяві.

Україна рішуче відкидає звинувачення білоруської сторони в причетності до дестабілізації ситуації в Білорусі і вважає неприпустимим будь-які наміри залучити сили РФ та ОДКБ для врегулювання ситуації в Білорусі. «Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України».

Верховна Рада України закликала білоруську владу налагодити рівноправний діалог із білоруським суспільством для пошуку шляхів мирного виходу із сьогоднішньої кризи. Як один із варіантів вона пропонує: «Нові вільні та демократичні вибори за участі незалежних міжнародних спостерігачів від провідних європейських інституцій».

Проєкт Постанови зареєстровано за №3053а.

Як відомо, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді кожні вихідні у Мінську проходять масові акції. Силовики продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів та затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЄС не визнав результати президентських виборів у Білорусі та вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства та фальсифікацій.

Leopolis.news