Львівські медики прооперували 13-річного хлопця з рідкісним захворюванням гортані (ФОТО)

http://leopolis.news/post/28548/lvivski-medyky-prooperuvaly-13-richnogo-hlopcya-z-ridkisnym-zahvoryuvannyam-gortani-foto

15/09/2020

 

Прооперували хлопця 9 вересня. Зараз пацієнт почувається добре, повідомляють у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ.

«У Клініці дитячої отоларингології КНП ЛОР ЛОДКЛ ОХМАТДИТ вперше проведено ендоскопічне видалення кісти гортані. Така патологія у дітей є дуже рідкісна.

У нашого пацієнта кіста була настільки великою, що перекривала значний об’єм дихальних шляхів та загрожувала життю дитини. Стан дитини після операції задовільний, пацієнт почувається добре!» - йдеться у повідомленні.

Як повідомив ZAXID.NET завідувач відділення дитячої отоларингології ОХМАТДИТу Федір Юрочко, вперше вроджену кісту гортані у хлопчика виявили, коли йому було сім років, оперативне втручання пропонували ще тоді, але батьки від операції відмовилися. До лікарів вони звернулися лише тоді, коли сину стало важко дихати.

В ОХМАТДИТі лікарі провели Юрію низку різноманітних обстежень і дійшли висновку, що його треба терміново оперувати.

«Кіста росте повільно і хлопець звикав до того рівня дихання, яке у нього було. Коли він приїхав до лікарні, простір гортані у нього вже був перекритий майже на 90%. Кіста за розміром нагадувала велику аличу. Хлопець скаржився на затруднене дихання, сильну охриплість голосу, сильне хропіння та утвір на шиї», – каже Федір Юрочко.

Така вроджена патологія у дітей, за словами отоларинголога, зустрічається вкрай рідко. За останні 20 років у львівському ОХМАТДИТі такого захворювання у дітей не виявляли і відповідно таких операцій не проводили.

Забрати кісту отоларингологи вирішили малотравматичним способом, ендоскопічно, тобто через горло.

До складу операційної бригади, окрім Федора Юрочка, увійшли дитячі отоларингологи Дзвінка Копанська, Віталій Крук і анестезіолог Володимир Міщук. Оскільки таку патологію дитячі отоларингологи оперували вперше, вони до операційної бригади запросили онкохірурга з Львівського регіонального онкодиспансеру Тараса Цьолка, який у своїй практиці зустрічався з такими патологіями у дорослих.

«Ідучи на операцію, ми до кінця не знали, чи вдасться кісту забрати ендоскопічно, тому були готові й до операції через зовнішній розріз», – каже Федір Юрочко.

Операція тривала майже годину. На щастя, кісту вдалося забрати ендоскопічно.

Хлопець лише добу після операції провів у реанімації, під спостереження лікарів, які допомогли йому правильно роздихатися. Уже наступного дня після оперативного втручання у Юрія суттєво поліпшилися дихання, голос, а минулі вихідні хлопець вже провів удома.

Leopolis.news