logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

90% українців підтримають програму «Велике будівництво» – соціологи

15-09-2020 16:46959

90% українців підтримають програму «Велике будівництво» – соціологи

Попри численну критику програми «Велике будівництво», ініційовану Президентом Володимиром Зеленським, 9 із 10 українців підтримують її реалізацію.

 

Про це свідчать дані дослідження громадської думки проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у серпні цього року.

Зараз лунає багато думок з приводу того, що під час пандемії коронавірусу, не слід витрачати кошти на будівництво, а зосередитись на боротьбі з епідемією. Проте майже всі учасники соціологічного опитування не згодні з такою позицією.

Так, за даними соціологів, ініціатива «Великого будівництва» займає друге місце у списку реформ і програм Володимира Зеленського і його команди, що здійснюються протягом останнього року. Як ініціативу, серед інших, «Велике будівництво» схвалюють 67% опитаних. На першому місці – звісно ж, програма встановлення миру на Донбасі – її схвалюють 80% опитаних. Третю позицію займає програма доступних кредитів для бізнесу 5-7-9% – її підтримують 38%, четверту – зниження облікової ставки НБУ, яке відкрило шлях до здешевлення іпотечних кредитів для населення (26,5%).

Як відзначають у Київському міжнародному інституті соціології, на питання, чи підтримують вони те, що держава вкладає кошти у розвиток інфраструктури доріг, а також у ремонт та будівництво шкіл, дитячих садочків, лікарень – 77,6% українців заявили про підтримку таких дій влади і ще 12% – сказали, що «скоріше підтримують». Загалом за програму «Велике будівництво» висловилися – 90% опитаних. У регіональному розрізі таку програму підтримують: на Заході – 89%, у Центрі – 92%, на Півдні – 87%, на Сході – 91%. Це свідчить про одностайність відношення до президентської програми в усіх макрорегіонах України.

Також майже половина українців вважають, що саме у їхньому місті потрібно будівництво і реконструкція доріг (49%), третина – що в їхньому місті або селі потрібна реконструкція або будівництво лікарні зі стаціонаром, більше чверті віддають перевагу школі, а кожний п’ятий заявляє про те, що потрібен дитячий садочок. А 85% погоджуються із тим, що програму «Велике будівництво» не варто припиняти на час пандемії коронавірусу.

Слід відмітити, що за даними Львівської облдержадміністрації в рамках програми «Велике будівництво» тільки у поточному році зведено та планується побудувати та капітально відремонтувати – понад 500 кілометрів автошляхів, здати в експлуатацію – 6 шкіл, 5 садочків та 5 спортивних об’єктів, відремонтувати приймальні відділення 9 опорних лікарень, а також побудувати в рамках програми «Доступна медицина» – 43 амбулаторії у всіх районах Львівщини.

Як зазначив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, підсумовуючи свої півроку на посаді: «Я тішуся, що нам вдалося відремонтувати ділянки, які не бачили ремонту десятиліттями. Я розумію, що багато громад незадоволені тим, що зараз на всіх не вистачило коштів. Але давайте краще будемо робити дороги капітально, а не латати дірки. Бо це просто закопування коштів в нікуди. З часом черга дійде до кожної громади області».

Таким чином, можна зробити висновок, що програма «Велике будівництво» працює, і оцінка з боку громадян говорить про те, що влада – на вірному шляху. Адже ця програма – не лише дороги, нові та оновлені школи, дитсадки і лікарні, але й нові робочі місця. Вона вже сьогодні є і завтра буде одним з факторів подолання в Україні наслідків економічної кризи, викликаного пандемією коронавірусу. Тож, як бачимо, влада й українці одностайні у питанні модернізації країни і Львівщини, зокрема.