logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

«Вічний календар» Василя Махна здобув книжкову нагороду «Зустріч»

17-09-2020 12:461397

«Вічний календар» Василя Махна здобув книжкову нагороду «Зустріч»
Фото: Форум видавців

Канадська недержавна організація «Українсько-єврейська зустріч» та ГО «Форум видавців» (Львів, Україна) з приємністю оголошують, що роман «Вічний календар», написаний Василем Махном і опублікований львівським «Видавництвом Старого Лева» в 2019 році, став переможцем першого року книжкової премії «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія».

Про це повідомляє пресслужба Форуму видавців.

Василь Махно був названий переможцем під час церемонії відкриття 27-го Львівського міжнародного BookForum’у, що відбулася 16 вересня. Його роман –панорамна оповідь про життя українців, поляків, євреїв і вірмен заходу України від сімнадцятого століття до наших днів.

«Мене досі не відпускає роман Василя Махна «Вічний календар». Роман великий і величний, схожий одночасно і на цілу планету, і на окрему Вавилонську Вежу, в якій люди, що загубили спільну мову, пробують зрозуміти один одного очима і вчинками», – сказав Андрій Курков, який очолював міжнародне журі, до складу якого входили також українська письменниця і критикеса Ганна Улюра та канадський дослідник і письменник доктор Мирослав Шкандрій. «Жорсткий і яскравий світ, описаний письменником, вражає уяву і занурює читача в історію української землі і в історію її дивних і часом містичних зв’язків з оточуючим її світом. Від країни до країни, від людини до людини, з давніх давен до давен менш давніх тягнуться й тягнуться ниточки, як кровоносні судини, по яких циркулює те, що змушує життя продовжуватись, – любов. Любов автора до своїх персонажів, навіть якщо вони не завжди її заслуговують, любов автора до історії і її загадок, любов автора до свого читача, заради якого і був створений цей неймовірний літературний твір, такий багатий на деталі і характери, думки і відкриття, міфи і правду».

Василь Махно – український поет, есеїст і перекладач, член Українського ПЕН, ключовий співробітник НТШ-Америка, уже два десятиліття мешкає в Нью-Йорку. Його вірші та есе перекладено 25 мовами. Він є лауреатом низки премій, зокрема, Фонду Петра і Лесі Ковалевих (2009), Міжнародної поетичної премії «Повельє Мораве» (2013) і «Книжка року ВВС» (2015). Готуючись до написання роману «Вічний календар», він побував на організованій у Бучачі резиденції пам’яті Шмуеля Йосефа Аґнона.

Заснована 2020 року, Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» присуджується щорічно за найвпливовіший твір художньої та документальної літератури (почергово), що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства та втілюючи гасло «Наші історії неповні одна без одної».

Суму премії буде поділено між автором і видавцем, вона складатиме 4000 євро і 2000 євро відповідно. Також присуджено чотири (4) заохочувальні премії по 250 євро кожна авторкам і авторам, які увійшли до короткого списку.

Наталія Федущак, директорка комунікацій «Української-єврейської зустрічі», привітала Василя Махна і сказала: «Ми маємо надію, що книжкова нагорода «Зустріч» заохочуватиме дедалі ширше коло авторів вивчати цей досвід і відзначатиме тих, хто вже почав заглиблюватися в різні аспекти українсько-єврейських стосунків. Я палко сподіваюсь, що премія «Зустріч» спонукатиме всіх нас більше цінувати складну і захопливу історію українців та євреїв».

У 2020 році на участь у конкурсі надійшло 27 заявок від 17 українських видавців. До довгого списку потрапили 12 книжок, відтак 5 художніх творів були включені до короткого списку.

Координатор програм «Українсько-єврейської зустрічі» на BookForum у Львові, історик і перекладач Андрій Павлишин зазначив, що уже першого року існування книжкової премії «Зустріч» у змагання включилися чудові тексти талановитих авторок і авторів, усі гідні відзначення, твори, які неодмінно чекає успіх і увага читацького загалу. Наступного року журі нагороди обере кращу книжку в галузі документалістики. «Сподіваюся, наша книжкова премія дозволить тим, хто цікавиться українсько-єврейськими стосунками та їх описом у красному письменстві та літературі факту, краще зорінтуватися у пропозиції, привабить увагу тих, хто досі шукав якісні та вагомі тексти з цієї проблематики, а літераторів і видавців спонукає на нові звершення. Маю велику надію, що чудова традиція книжкової нагороди «Зустріч» виявиться тривалою і авторитетною».

Разом із романом «Вічний календар», до короткого списку потрапили такі книжки:

Катерина Бабкіна «Мій дід працював краще за всіх» («Комора», 2019 рік)

Ірина Власенко «Учителька німецької» («Юніверс», 2019 рік)

Максим Дупешко «Історія, варта цілого яблуневого саду» («Видавництво 21», 2017 рік)

Маріанна Кіяновська «Бабин Яр. Голосами» («Дух і Літера», 2017 рік).

Leopolis.news