logo
29/03
28/03
2 ...

На Львівщині триває інспекційна кампанія щодо виявлення незадекларованих працівників

17-09-2020 18:50440

На Львівщині триває інспекційна кампанія щодо виявлення незадекларованих працівників
Фото: Львівська ОДА

На Львівщині триває кампанія щодо подолання незадекларованої праці. Починаючи з 25 серпня, окрім проведення активної інформаційно - роз’яснювальної роботи,  Головним управлінням Держпраці у Львівській області посилено проведення контрольних заходів з питань виявлення неоформлених працівників.

 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Впродовж цього періоду за виконанням трудових функцій без належного оформлення інспектори праці зафіксували 50 працівників. Нелегально працювали продавці, кухарі, перукарі, швачки, охоронці, робітники, в тому числі у сільському господарстві. Контрольні заходи вже проведено у місті Львові, на Самбірщині, Старосамбірщині та Стрийщині.

За результатами проведених заходів контролю роботодавців зобов’язали усунути порушення та оформити трудові відносини з дотриманням усіх вимог чинного законодавства. Слід відзначити, 14 працівників було легалізовано ще під час інспекції.

Роботодавців-порушників притягнуто до адміністративної відповідальності та розпочато процедуру щодо накладення фінансових санкцій.

Головне управління вкотре наголошує: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДПС.

Нагадаємо, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого воно скоєно. До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, при виявленні порушення вперше застосовується попередження. У разі вчинення такого порушення повторно впродовж двох років до суб’єкта господарювання застосовуватиметься санкція у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Також за вчинення порушення в частині належного оформлення трудових відносин передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.