Іван Собко: Освіта – основа успіху наших дітей у майбутньому

http://leopolis.news/post/28937/ivan-sobko-osvita--osnova-uspihu-nashyh-ditey-u-maybutnomu

22/09/2020

Якою бачить Львівщина Стратегію розвитку сфери освіти, кореспондент Leopolis.news розпитував у заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Івана Собка.

Як розповів заступник голови ЛОДА Іван Собко, фінансове забезпечення є одним із головних факторів, що зумовлюють успішність реформування освіти в Україні. Впродовж останніх років фінансування розвитку сфери освіти в регіоні відбувалось в межах реалізації крім державних також і обласних цільових програм, які дотичні до проблем освіти.

«Ми як команда голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького відстоюємо якість навчання на Львівщині. На жаль, в попередні роки на дошкілля зверталося менше уваги. Але саме дошкільна освіта – це той цілісний процес, який спрямований на забезпечення різнобічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до її задатків, нахилів та здібностей.

Важливим пріоритетом в моїй роботі є саме забезпечення доступності здобуття дошкільної освіти дітьми та створення необхідних умов функціонування і розвитку мережі закладів дошкільної освіти (ЗДО)».

Відомо, що у 2020 р. у Львівській області працює 874 заклади дошкільної освіти, в яких функціонує 6 236 груп, кількість дітей у них становить 71, 9 тис. осіб. Впродовж останніх десяти років мережа ЗДО збільшилась на 285 одиниць, або майже на половину.

Найбільша кількість закладів ЗДО розташована у районах області – 499 одиниць (57% - у районах області, 18% - ОТГ), водночас дошкільні заклади у м. Львові відвідує 40% усіх дітей.

«Для дітей відвідування ЗДО – це старт розвитку і згодом успішності, — продовжує розповідь Іван Собко. - Хочу зазначити, що невід’ємною складовою дошкільної освіти в сучасних умовах є інклюзивна освіта. Це створення умов для отримання, засвоєння і використання знань, умінь і навичок дітьми з особливими освітніми потребами в різних видах діяльності разом з усіма однолітками групи. Тому потрібно докладати сили для розвитку всіх діток без виключення.

Попри позитивну динаміку, мережа ЗДО не повністю відповідає потребам батьків дітей дошкільного віку: групи у дошкільних навчальних закладах дуже часто є перевантажені. Вирішення проблеми перевантаженості ЗДО в області відбувається шляхом відкриття нових установ, зокрема приватних, реконструкції існуючих, а також відкриття нових груп. На мою думку, жодна школа не може бути закрита»,  - наголошує Іван Собко.

Він також зауважує, що у межах процесу децентралізації влади в Україні, реформування сфери освіти відбувається шляхом утворення опорних навчальних закладів. Загальноосвітні навчальні заклади, що є опорними, створюються для рівного доступу усіх дітей до якісної освіти.

«Здійснюючи оптимізацію шкіл у сільській місцевості, слід робити наголос на формування опорних шкіл. Станом на 1.06.2020 року у Львівській області функціонувало 118 опорних закладів, 37 з яких створено в ОТГ. Загалом в опорних закладах навчається 35,8 тис. учнів, в тому числі 7,3 тис. учнів довозиться.

Важливим є забезпечення довозу учнів до навчального закладу та старшокласників із сіл з ускладненим довозом до тимчасового проживання у шкільних інтернатах. Підвезення учнів в області забезпечує 326 шкільних автобусів, з яких 97 – в ОТГ. Цього року було закуплено в райони області 54 школярики. Зараз працюємо над задоволенням потреби в додаткових автобусах для довезення учнів до опорних закладів.

Хочу звернути увагу на те, що розвиток сучасного суспільства вимагає якісно нового підходу до підготовки підростаючого покоління. Учасники навчального процесу повинні володіти комп’ютерною технікою, мати доступ до інформації, впроваджувати інформаційно-комунікаційні технології у навчально-виховний процес.

З огляду на це, основними напрямками матеріально-технологічного забезпечення навчального процесу в загальноосвітніх навчальних закладах повинно стати придбання обладнання у спеціалізовані кабінети ( Steam-лабораторії), виділення коштів на ремонт харчоблоків, що частково вже здійснено та впроваджено», - розповідає Іван Собко.

Завдяки підтримці Львівської ОДА здійснюються планові заходи із модернізації та реконструкції матеріально-технічної бази, енергозбереження будівель і споруд також і закладів професійної (професійно-технічної) освіти ЗП(ПТ)О.

Підготовка кваліфікованих кадрів у ЗП(ПТ)О здійснюється на базі 1309 кабінетів, у тому числі 640 кабінетів з предметів професійно-технічного циклу, понад 228 лабораторій, 640 навчально-виробничих майстерень, 27 полігонів, 15 автотрактородромів, 53 бібліотек.

«Модернізація матеріально-технічної бази закладів освіти на сьогодні здійснюється в рамках Програми Президента України «Велике будівництво», а саме проводиться будівництво нових закладів (5 шкіл та 5 садочків), реконструкція та ремонт існуючих приміщень, газифікація та модернізація технологічного обладнання, ремонт та реконструкція ігрових та спортивних майданчиків, забезпечення закладів комп’ютерною технікою для навчальних та управлінських цілей. Вагома роль у цьому процесі належить обласному конкурсу проєктів місцевих ініціатив у Львівській області.

Такі здобутки тішать і надихають, а це спонукає більше і краще дбати про молоде покоління!», - резюмує заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Leopolis.news