logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Львові стартувала Міжнародна науково-практична конференція «Нанооб’єкти і наноструктурування»

22-09-2020 17:331510

У Львові стартувала Міжнародна науково-практична конференція «Нанооб’єкти і наноструктурування»

21 вересня 2020 року розпочала роботу I Міжнародна науково-практична конференція «Нанооб’єкти і Наноструктурування» (1-st International Research and Practice Conference «Nanoobjects & Nanostructuring» (N&N-2020)).

 

Конференція триватиме впродовж трьох днів у Львівському Будинку вчених, інформує пресцентр університету.

Організаторами заходу є Львівський національний університет імені Івана Франка, Наукове товариство імені Шевченка та Національна академія наук України. Зважаючи на карантинні обмеження, конференція відбувається в очно-дистанційному форматі.

Участь у науковому заході беруть вчені не лише з різних регіонів України, але й дослідники з Великобританії, Німеччини, США, Польщі та Литви. Варто додати, що в рамках конференції також відбулася презентація молодіжного проєкту «Три Е: Ефективно. Економно. Екологічно», який реалізовано за фінансової підтримки Львівської обласної державної адміністрації. Метою проєкту є популяризація знань серед молоді про нанокомпозити та їх використання у повсякденному житті.

Під час урочистого відкриття конференції організатори окреслили напрямки роботи й актуальність наукового зібрання і побажали всім учасникам плідної праці та нових знайомств. Завідувач кафедри фізичної та колоїдної хімії хімічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, професор Олександр Решетняк детальніше розповів про основний фокус конференції та актуальність вивчення наноструктурування. «Ця конференція, як Ви самі розумієте, присвячена нанотехнологіям, нанонауці. Проте ми вирішили зосередитися саме на такому аспекті, як наноструктурування, оскільки наночастинки оточують нас у повсякденному житті, але коли ми починаємо їх досліджувати, то виявляється, що їхні властивості залежать не від окремих частинок, а від тих структур, котрі вони утворюють. Якраз на цьому ми й зосередимо свою увагу». Олександр Решетняк також додав, що конференція відбувається вперше, проте організатори сподіваються зробити її традиційною і проводити регулярно кожні два-три роки.

До вітального слова запросили голову програмного комітету конференції, члена-кореспондента НАН України, проректора Університету з наукової роботи, професора Романа Гладишевського. Роман Євгенович насамперед коротко окреслив історію становлення та розвитку хімічної науки у Львівському університеті: «Попри різноманітні геополітичні зміни, Львів упродовж багатьох століть залишається культурним та науковим центром регіону. Львівський університет був заснований у 1661 році і є одним із найдавніших університетів Європи. На сучасному етапі тут проводять свої дослідження понад 2 тисячі науковців і більше, ніж 20 тисяч студентів, на 19 факультетах. Історія хімічної науки в Університеті бере свій початок ще з XVIII століття, коли було створено першу хімічну лабораторію. До слова, хімічний факультет цьогоріч відзначатиме свою 75-ту річницю».

Зважаючи на довгу й насичену історію, науковці-хіміки Львівського університету, за словами Романа Євгеновича, у своїх дослідженнях закономірно покладаються на багаторічний досвід, та водночас слідують новим тенденціям і вивчають сучасні технології, підтвердженням чого є конференція, присвячена нанооб’єктам і наноструктуруванню. Ознайомивши учасників із програмою наукового зібрання, Роман Гладишевський підкреслив, що конференція має на меті довести, що доступ до науки повинен мати кожен, тому учасники зосередять увагу на актуальних питаннях популяризації природничих наук серед молоді та зміні ролі жінки у науці на сучасному етапі.

Наступним привітав учасників конференції голова Наукового товариства імені Шевченка, академік НАН України, професор Роман Кушнір. Він розповів присутнім про історію діяльності НТШ та ініціативи із залучення молоді до вивчення природничих наук. «НТШ – це перша в Україні інституція, яка постала 147 років тому і почала розвивати наукові дослідження у різних сферах. В цьому товаристві працювало багато знаних особистостей. Почесними членами були Альберт Айнштайн і низка інших видатних науковців зі світовим ім’ям. Зараз у Львові функціонує 36 наукових комісій товариства, а по всій Україні є 17 осередків, НТШ представлене також у США, Канаді, Австралії та Європі. Ми координуємо різноманітні проєкти й залучаємо колег до досліджень, і особливо приємно, що з ініціативи НТШ реалізуються молодіжні проєкти, зокрема й проєкт «Три Е», який буде представлено сьогодні у рамках конференції». Насамкінець Роман Кушнір побажав учасникам конференції цікавого спілкування, плідної роботи та приємного знайомства з містом Лева.

До привітань долучився й декан хімічного факультету Григорій Дмитрів, який акцентував увагу на особливості конференції. Звертаючись до присутніх, він наголосив: «Наша подія є особливою через те, що має широку «навколоконференційну» програму. Так, незабаром відбудеться презентація молодіжного проєкту «Три Е: Ефективно. Економно. Екологічно», а  завтра у рамках конференції буде проведено вже традиційний круглий стіл «Жінка в науці». Крім того, конференція особлива ще й тому, що більшість її учасників із різних міст України та світу є випускниками нашого факультету». Принагідно декан розповів також про виклики, пов’язані з пандемією. «Я дуже радий, що ми маємо можливість зустрітися тут, незважаючи на складний карантинний час. Наша конференція відбувається у форматі 50/50: наполовину – онлайн, наполовину – вживу. Такий формат є своєрідним викликом, але я сподіваюся, що ми його успішно побороли», – зазначив Григорій Степанович.

Насамкінець до учасників конференції звернулася доцентка кафедри фізичної та колоїдної хімії, а також головна ініціаторка та ідейна натхненниця конференції Лідія Бойчишин. Вона наголосила на актуальності та важливості проведення подібних заходів і підкреслила необхідність залучення молодих вчених до наукових розробок у галузі хімії, фізики та інших природничих наук. «Конференція, яка нас об’єднує, дає перспективи розвитку різних галузей знань – це і хімія, і математика, і фізика, й інші природничі науки. Тож сьогодні наш захід як ніколи на часі. Недарма форум є науково-практичним, адже особливо важливим у час комерціалізації наукових продуктів є те, щоб наші досягнення були впроваджені в практику», – зазначила вона.

Окрім того, Лідія Бойчишин розповіла про молодіжний проєкт, який презентуватимуть у рамках конференції, і наголосила, що він має на меті популяризацію природничих наук серед школярів усієї області. Під егідою НТШ, за фінансування Львівської обласної державної адміністрації, молоді вчені проводитимуть презентації проєкту у всіх районах Львівської області. Цей проєкт, як і багато інших, за словами Лідії Бойчишин, спрямований на розвиток природничих наук та становлення України як інноваційної держави.

Триденною програмою конференції передбачено очне та дистанційне представлення результатів досліджень, присвячених, як базовим, так і найактуальнішим проблемам розвитку наноструктурування.

Детальніше із програмою конференції можна ознайомитися за посиланням. 

Leopolis.news