logo
24/04
23/04
2 ...

У «Львівській політехніці» відкрили відреставровані унікальні пам’ятки архітектури світового значення

25-09-2020 14:131158

У «Львівській політехніці» відкрили відреставровані унікальні пам’ятки архітектури світового значення
Фото: автор: Роман Балук

Упродовж кількох років у НУ «Львівська політехніка» реставрували дві найкрасивіші зали головного корпусу: Актову залу, а також читальну залу старої бібліотеки, яка тепер матиме ім'я її творця — першого ректора університету Юліана Захарієвича.

Сьогодні, 25 вересня, відбулось урочисте представлення унікальних реконструйованих залів, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Сьогодні ми відкриваємо після реставрації два прекрасних зали. Особливість цього дійства полягає в тому, що перше, — реставрація цих залів відбулася без залучення бюджетних коштів. По друге, — реставрація зробила можливим те, що будівлі Львівської політехніки і все, що пов’язане з Львівською політехнікою, були внесені в список ЮНЕСКО. По третє, — реставрація цих двох залів здійснювалася студентами, аспірантами, докторами Львівської політехніки.

До того ж Львівська політехніка знаходиться в самому центрі Львова, і вже оновлюються туристичні маршрути, які будуть включати в себе Львівську політехніку, для того, щоби ті туристи, які приїдуть у Львів, також бути залучені до відвідин Львівської політехніки», — сказав ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

Був присутнім на урочистостях і Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Ці зали за свої півтори сотні років бачили тисячі подій, бачили тисячі історичних видатних постатей. І сьогодні ми бачимо стіни цієї зали такими, якими їх бачив засновник. Дякую пану ректору, який став ініціатором такої реставрації. Дякую тим реставраторам, які долучилися власною працею до цього процесу. І бажаю Львівській політехніці оновлюватись і процвітати. Адже це справді краща технічна школа Східної Європи», — сказав у вітальному слові Прем'єр-міністр України.

Як інформують у НУ «Львівська політехніка», реставраційні роботи в головному корпусі університету є частиною програмних робіт із внесення комплексу будівель Львівської політехніки як унікального архітектурного ансамблю однієї з перших вищих технічних шкіл Європи, зі збереженими історичними будівлями та їх інтер'єрами, до Списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, шляхом розширення номінаційного подання Львова з 1998 року.

А науковці кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Інституту гуманітарних і соціальних наук університету розробляють екскурсійний маршрут найцікавішими місцями Львівської політехніки, серед яких, звичайно, будуть і ці відреставровані зали. Найперше цими маршрутами проходитимуть студенти-політехніки. Також вони стануть цікавинкою і для туристичного Львова.

Leopolis.news