logo
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
12/01
07/01
2 ...

Блаженніший Святослав: «Митрополит Андрей Шептицький був усвідомленим патріотом українського народу»

26-09-2020 19:455540

Блаженніший Святослав: «Митрополит Андрей Шептицький був усвідомленим патріотом українського народу»

«Кожен українець, незважаючи на соціальний статус, був для митрополита Андрея важливим, цінним, гідним уваги. УГКЦ сформувалася як інституція, котра дбає про духовні та дочасні інтереси кожного громадянина».

 

Про це зазначив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму листі до учасників онлайн-конференції «Шептицький-155», яка присвячена 155-річчю з дня народження праведного митрополита Андрея Шептицького, інформує Департамент інформації УГКЦ.

Церква за часів митрополита, додав Предстоятель, стала народною ще й тому, що, за задумом митрополита, оснувала своє проповідування слова Божого на українській мові та культурі.

«Часом наша Церква була змушена перебирати окремі функції держави для свого народу, який змагався за свою незалежність. УГКЦ сформувалася як інституція, котра дбає про духовні та дочасні інтереси кожного громадянина. Вона стала народною ще й тому, що, за задумом митрополита, оснувала своє проповідування слова Божого на українській мові та культурі», – підкреслив Предстоятель УГКЦ.

Він відзначив, що в часи, коли в різних країнах Європи Церква слугувала гвинтиком державного механізму, УГКЦ під проводом Андрея Шептицького не перетворилася на інструмент чужої держави, а стала на бік пригнобленого і дискримінованого люду.

«В історії УГКЦ митрополит Андрей був не просто визначною особистістю, він став її будівничим. Шептицький дав нашій Церкві нові на той час форму та спосіб проповіді Христового Євангелія. Його архипастирська діяльність протягом перших 44 років ХХ століття заклала фундаментальні засади, котрими до сьогодні керується наша греко-католицька спільнота - духовенство, монашество та миряни», – вважає Глава УГКЦ.

Можна образно сказати, додав Блаженніший Святослав, що митрополит створив, виліпив, як скульптор, сучасне обличчя нашої Церкви, її контури, характерні риси, визначив її місію в історії свого народу. 

Греко-Католицька Церква в роки митрополита Андрея, сказав Блаженніший Святослав,  набула свого обличчя, яке відрізняло її від інших Церков. Передусім вона утвердилася як Церква візантійської традиції, сопричасна з Апостольським престолом, Церква українського народу та української культурної спадщини, а також Церква, покликана служити порозумінню та діалогу.

Як відомо, з 26 до 30 вересня 2020 року в Святоуспенській Унівській лаврі відбувається міжнародна наукова онлайн-конференція до 155-ліття від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Захід проходить під патронатом Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Leopolis.news