logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

Нагірний Карабах: бої тривають, кількість загиблих росте

28-09-2020 10:472634

Нагірний Карабах: бої тривають, кількість загиблих росте

Міністерство оборони Вірменії вранці 28 вересня заявило, що у Нагірному Карабасі вночі тривали бої і вранці відновилися.

 

 

 

 

Речниця відомства Шушан Степанян у «Facebook» зазначила, що «вранці противник відновив наступальні дії», застосувавши артилерію, бронетехніку і кулемети, передає «Радіо Свобода».

Загалом версії подій обох країн суттєво відрізняються.

Зокрема, міноборони Азербайджану заявило, що вірменські збройні сили обстріляли вранці місто Тертер. Пізніше оборонне відомство вказало, що азербайджанська армія «продовжує контрнаступ» і вже звільнила кілька висот навколо села Талиш, загалом заявивши про 7 «звільнених окупованих сіл» та кілька стратегічних висот.

З учорашнього дня є повідомлення про жертви з обох сторін, вказувалось про щонайменше 23-х загиблих солдатів та цивільних у перший день боїв. Але на сьогодні точних оновлених даних немає. Військові чиновники самопроголошеного Нагірного Карабаху заявляли напередодні, що 18 людей (16 бійців та двоє дітей) загинули та понад 100 осіб були поранені.

Як повідомляли, наступ азербайджанських військ в Нагірному Карабасі почався вранці у неділю. Азербайджанське командування назвало відкриття вогню його військовими «контрнаступом», заявивши, що йдеться про відповідь на обстріли з боку вірменських сил. Лідер Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у початку війни проти вірменського народу і наголосив, що Єреван є гарантом безпеки Нагірного Карабаху.

 Вірменія ввела воєнний стан і оголосила в країні загальну мобілізацію.

Варто зауважити, що попередні бойові дії проходили на міжнародно визнаній ділянці азербайджано-вірменського кордону. Натомість сьогоднішнє загострення відбувається всередині Азербайджану – на межі між Нагірним Карабахом (який Україна та більша частина світу, вважають окупованою частиною Азербайджану) та підконтрольною урядові територією.

До негайного припинення вогню та деескалації конфлікту закликали Вірменію і Азербайджан у ЄС, ООН та НАТО. Зробили це також країни-посередники з мирного врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі (До групи входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина; співголовами групи є Росія, Франція і США).

Leopolis.news