logo
19/04
18/04
2 ...

Селищний голова Брюховичів Володимир Доманський зустрівся з родиною Володимира Івасюка

28-09-2020 11:231590

Селищний голова Брюховичів Володимир Доманський зустрівся з родиною Володимира Івасюка
Фото: briukhovychi-rada.gov.ua

У суботу, 26 вересня до Брюхович приїхала родина композитора Володимира Івасюка, якому напередодні встановили пам’ятник біля Народного дому «Просвіта».

Про це йдеться на сайті Брюховицької міської ради.

Сестра Володимира Івасюка пані Оксана з чоловіком Віктором, її племінниця Софія з сім’єю, а також Наталія Братунь (донька поета Ростислава Братуня) приїхали у Брюховичі подивитися на пам’ятник Володимиру Івасюку. До цієї події готувався урочистий концерт – відкриття та освячення пам’ятника були заплановані на вечір суботи, 26 вересня. Проте через оголошення у Львові жалоби у зв’язку з авіакатастрофою на Харківщині, усі святкові заходи негайно відмінили.

Зустріли сім’ю композитора селищний голова смт. Брюховичі Володимир Доманський з дружиною Катериною, скульптор, автор пам’ятника В. Івасюку, депутат Брюховицької селищної ради Любомир Кукіль, член виконавчого комітету Брюховицької селищної ради Любомир Войтович та директор Народного дому смт. Брюховичі Марта Бей з колективом Народного дому.

«Сестра композитора Володимира Івасюка, пані Оксана, приїхала у Брюховичі, щоб відвідати сьогоднішній захід. Ми зустрілися, щоб показати пані Оксані та її сім‘ї пам‘ятник. І повторно запросити на урочисте його відкриття і концерт. В свою чергу скульптор Любомир Кукіль отримав сьогодні багато компліментів)) і воно й не дивно, скажіть?», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці селищний голова смт. Брюховичі Володимир Доманський.

Нагадаємо, відкриття пам’ятника українському композитору у Брюховичах переноситься вже вдруге. Раніше його відкриття було заплановано на травень цього року, але усі заходи перенесли у зв’язку із впровадженням в Україні карантину. Цього разу пам’ятник уже встановили, але офіційне відкриття відбудеться пізніше.

Автор пам’ятника: брюхівчанин, скульптор Любомир Кукіль.

Виготовлення та встановлення пам’ятника обійшлося бюджету смт. Брюховичі у 545 000 грн.

Основні роботи були завершені вже у лютому цього року.

У Брюховичах також є вулиця імені Володимира Івасюка (на якій розташований Народний дім селища).

Довідка:

Український композитор та автор пісень Володимир Михайлович Івасюк зник 24 квітня 1979 р. Тіло композитора, повішеним на дереві, було виявлено у лісі поблизу смт. Брюховичі 18 травня того ж року випадково – військовим, який проходив навчання радистів «полювання на лисиць».

За однією з неофіційних версій, це було убивство, в якому брали участь співробітники КДБ.

Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

Володимир Івасюк є автором найвідоміших українських пісень, які є актуальними і сьогодні – «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Лише раз цвіте любов», «Два перстені».

Leopolis.news