Міненерго: розроблені нами законопроекти дозволять заміщувати природний газ біопаливом

http://leopolis.news/post/29405/minenergo-rozrobleni-namy-zakonoproekty-dozvolyat-zamishchuvaty-pryrodnyy-gaz-biopalyvom

29/09/2020

Про це повідомляє Міністерство енергетики України. 

«Біоенергетика вже стала трендом у країнах Європи. Україна налаштована доєднатися до європейського «зеленого» курсу, тому розвиток біоенергетики повністю відповідає нашим євроінтеграційним прагненням у контексті кліматичної нейтральності. Крім того, біоенергетика – це можливість диверсифікації значних обсягів палива на шляху до прискорення досягнення енергетичної незалежності. Розроблені нами законопроекти дозволять заміщувати природний газ біопаливом, загальний потенціал якого становить понад 37 млрд м3 газу в рік», – зазначила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.

Було підготовлено низку законопроектів, мета яких – активізувати запровадження біоенергетичних проектів:

1.    Законопроект щодо розвитку ринку твердих біопалив

Законопроект передбачає впровадження системи електронної торгівлі твердим біопаливом. Це дасть змогу знизити та вирівняти ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ.

У цілому, близько 40% відходів вітчизняного агросектору достатньо для заміщення в еквіваленті понад 9 млрд м3 газу щороку.

2.    Законопроект щодо звільнення біопалива від податку на СО2

Законопроектом пропонується зниження податкового навантаження для об’єктів біоенергетики з метою покращення їхньої інвестиційної привабливості.

3.    Законопроект щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин

Законопроект має на меті покращити умови та усунути існуючі бар’єри для вирощування енергорослин.

Так, в Україні налічується близько 4 млн га малородючих земель, які не є придатними для с/г культур, проте можуть бути ефективно використані для вирощування енергетичних рослин. Реалізувавши зазначене, потенційно можна замістити близько 20 млрд м3 газу у рік.

Водночас, Міністерство разом із Держенергоефективності та стейкхолдерами вивчає питання розвитку біометану на шляху до розробки єдиного бачення його використання в Україні. Завдяки біометану можна замістити близько 8 млрд м3 газу в рік.

Прийняття зазначених законодавчих ініціатив дозволить Україні замістити газ, імпорт якого у 2019 році склав 14,2 млрд м3 (або близько 45% загального споживання), власним біопаливом, загальний потенціал якого становить понад 37 млрд м3 газу в рік. Зауважимо, загальний обсяг використання природного газу минулого року склав майже 30 млрд м3 відповідно до даних НАК «Нафтогаз України».

Усі законопроекти – це основа для активізації розвитку біоенергетики, що допоможе:

       знизити рівень імпортозалежності держави;

       створити нові робочі місця;

       збільшити надходження до бюджетів всіх рівнів;

       створити безвідходне виробництво;

       скоротити викиди парникових газів;

       покращити екологічну ситуацію;

       виконати національні плани та міжнародні зобов’язання.

Потужності енергогенерації на біомасі – це джерело безперебійного та дешевшого теплозабезпечення для багатьох громад, особливо в опалювальні періоди.

Leopolis.news