logo
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
12/01
07/01
2 ...

Сьогодні Римо-католицька церква вшановує ангелів-хранителів

02-10-2020 16:165837

Сьогодні Римо-католицька церква вшановує ангелів-хранителів
Фото: соцмережі

Сьогодні, 2 жовтня, римо-католики вшановують ангелів-хранителів.

Про це пише сайт парафії св. Миколая в Кам’янському.

Ким є ангели? Відповідь на це питання ми знайдемо у Святому Писанні і у вченні Католицької Церкви. Перш за все, вони були створені «Ним і для Нього» – Ісуса Христа (Кол 1:16). Вони «чисто духовні створіння», що володіють «розумінням і волею» (ККЦ, 330). Вони «духи служебні, що їх посилають на службу для тих, хто має спасіння вспадкувати» (Євр 1,14), тобто для нас. Ангели з самого початку брали активну участь у цій великій справі порятунку.

Слово «ангел» походить від грецького слова αγγελοζ, що означає вісник. У своєму коментарі до псалмів 103 (102), святий Августин пише: «Ангел – означає функцію, а не природу. По тому, що він є, він дух, по тому, що робить, – ангел». Іншими словами, ангели є чистими, безсмертними духами, службовцями посланниками або вісниками Божими. Багато історій Священного Писання зображують ангелів, що діють в ім’я Бога і навіть володіють силою втілювати Божі задуми.

Ісус Христос вчить нас: «Стережіться, щоб ви не погордували ані одним із малих цих; кажу бо Я вам, що їхні Анголи повсякчасно бачать у небі обличчя Мого Отця, що на небі» (Мт 18:10). Церква завжди розуміла це таким чином, що чада Божі захищені Aнгелами-Охоронцями: ««Кожен вірний має біля себе ангела-хоронителя й вихователя, який веде його в житті» (ККЦ, 336). Яка прекрасна, втішна думка! Бог дав кожному з нас ангела-хранителя. Cвятой Ієронім бачив в цьому вірші щось більш глибоке, ніж лише впевненість у підтримці. «Наскільки велика повинна бути гідність душі, – писав він, – якщо у кожного від моменту його народження є ангел, покликаний охороняти її» (коментар до Євангелія від Матвія 18:2). Тобто ми покликані не просто втішатися, а благоговіти перед тим фактом, що у кожного з нас є ангел – могутній, безсмертний дух, що захищає нас і спрямовує нас. Ось як Небесний Батько цінує і любить нас.

Tо, що кожна людина в момент свого зачаття отримує персонального Ангела-Хранителя – це не його заслуга або бажання, але це подарунок від доброго Бога-Отця. Цей дар доводить, наскільки Богу важливо наше тілесне та духовне благополуччя. Слова псалмоспівца підтверджують цю істину: « Своїм Анголам Він накаже про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх, на руках вони будуть носити тебе, щоб не вдарив об камінь своєї ноги!» (Пс 91(90):11-12). Це образ ніжності й турботи, образ захисту і захоплення, образ багатообіцяючий який вселяє надію. Ангели-Xранителі підносять нас над шляхами цього світу, щоб ми розгледіли шляхи Господні. Вони тримають нас за руку, щоб ми не заблукали в цьому світі. Як сказав Папа Римський Пій XII, завдання ангелів – «уважно спостерігати за нами, щоб ми не відділилися від Христа… Вони знаходяться поруч з нами, допомагаючи нам просуватися все вище в нашій єдності з Богом» (3 жовтня 1958).

Ангели-Хранителі – це служителі нашого спасіння, так що ми не самотні в нашому земному житті, в наших працях заради порятунку своєї безсмертної душі. Вони постійно трудяться за лаштунками нашого життя, захищаючи нас від спокус, охороняючи наші серця і думки і допомагаючи нам долати небезпеки і труднощі. Наш Ангел-Хранитель – це нескінченно любляча нас істота. Він любить нас всією повнотою своєї любові. А любов його велика, і дія її сильна, так як, споглядаючи Бога, він бачить вічну Любов, яка бажає нашого спасіння. У Катехизмі Католицької Церкви ми читаємо, що ангели «є творіннями особовими ” (ККЦ, 330), тому ми можемо вступати з ними у відносини (тільки з особами можна вступати в зв’язок, відносини, можна спілкуватися). Ми можемо з ними дружити, розмовляти, спілкуватися як друзі. Це може бути конкретна молитовна формула, але можна також з ними розмовляти своїми словами, адже вони нас чують і раді з нами спілкуватися, як зі своїми улюбленими друзями.

Католицька Церква в літургії року згадує святих Ангелів-Охоронців 2 жовтня.

Leopolis.news