АМУ пропонує уряду механізм зниження цін на тепло

http://leopolis.news/post/2962/amu-proponue-uryadu-mehanizm-znyjennya-cin-na-teplo

25/06/2019

Про це повідомляє прес-служба АМУ.

19 червня 2019 року на засіданні Уряду розглядалися зміни до постанови від 01.06.2011 р. № 869, якими пропонується зменшити граничні тарифи на тепло та гарячу воду:

на послугу з постачання теплової енергії для населення 1300 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 30 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку).

на послугу з гарячого водопостачання становитиме 87 грн (з ПДВ) за 1 м. куб. за умови підключення рушникосушильників, та 80 грн (з ПДВ) за 1 м. куб. за відсутності рушникосушильників.

АМУ виступила проти прийняття таких змін і проект постанови було спрямовано на доопрацювання. Як зазначає Асоціація міст України, середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складає 1807 грн за 1 Гкал. і прийняття таких змін призведе до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року 7 млрд грн. 

 

За твердженням АМУ, для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними і їх впровадження призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню.

Відтак Асоціація міст України пропонує Уряду не приймати зміни до постанови від 01.06.2011р. № 869,  а для зменшення вартості житлово-комунальних послуг для населення здійснити ряд заходів з покращення фінансово-економічного стану  комунальних підприємств теплопостачання:

·       при регулюванні сфери тарифоутворення дотримуватися вимог статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо встановлення тарифів на комунальні послуги виключно в економічно обґрунтованих розмірах;

·       відшкодувати заборгованість держави надавачам комунальних послуг з різниці в тарифах в розмірі 19 млрд грн;

·       удосконалити механізми стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, зокрема через забезпечення ефективної діяльності виконавчої служби та встановлення адміністративних обмежень прав боржників;

·       продовжити до 2020 року період реструктуризації заборгованості комунальних підприємств за спожиті енергоносії та списання нарахованих енергопостачальними компаніями, зокрема НАК «Нафтогаз України», штрафних санкцій;

·       встановити механізм автоматичного коригування тарифів на послуги з постачання теплової енергії у разі зміни за рішенням органів державної влади їх складових (мінімальна заробітна плата, податки, вартість енергоносіїв), а також на виконання вимог галузевих угод в частині оплати праці працівників житлово-комунального господарства, на основі формульного розрахунку;

·       встановити обов’язковий рівень розрахунків виробників теплової енергії з постачальниками природного газу (без урахування штрафних санкцій та з урахуванням суми нарахованих та неперерахованих пільг і субсидій) в розмірі не менше 75 %.

АМУ переконана, що реалізація цих заходів дозволить комунальним підприємствам закумулювати кошти на оновлення інфраструктури та знизити собівартість комунальних послуг.

Відповідний лист АМУ передано Прем’єр-міністру України.

Leopolis.news