logo
16/04
15/04
13/04
12/04
11/04
10/04
2 ...

Сьогодні в Україні відзначають День працівників освіти

04-10-2020 10:271695

Сьогодні в Україні відзначають День працівників освіти
Фото: inlviv.in.ua

День працівників освіти — професійне свято працівників освіти України; відзначається щорічно в першу неділю жовтня. Всесвітній день учителів (англ. World Teachers' Day) відзначають 5 жовтня.

Ідея святкувати День вчителя задля вшанування працівників освіти з'явилася в багатьох країнах у XIX століття — в основному, заходи присвячувалися видатним місцевим педагогам або визначним історичним подіям галузі. Наприклад, День вчителя в Аргентині (11 вересня) заснований у пам'ять видатного педагога-активіста, президента країни Домінго Фаустіно Сарм'єнто, а в Індії (5 вересня) — на честь філософа, громадського діяча і також президента країни Сарвепаллі Радхакришнана.

У республіках СРСР свято вчителів почали відзначати з 1965 року. Офіційно День вчителя був закріплений 1980 року Постановою Президії Верховної Ради СРСР «Про святкові і пам'ятні дати». Відзначався у першу неділю жовтня. У незалежній Україні «на підтримку ініціативи працівників освіти» День вчителів установлено відзначати щорічно у першу неділю жовтня (Указ Президента України № 513/94 «Про День працівників освіти» від 11 вересня 1994 року).

1966 року в Парижі на Спеціальній міжурядовій конференції було підписано документ про соціальний статус вчителів, це лягло в основу майбутнього свята. За рішенням ЮНЕСКО, Всесвітній день учителів з 1994 року відзначають 5 жовтня. Відповідні зміни дати свята були прийняті й кількома «пострадянськими країнами», зокрема в Росії, Азербайджані, Киргизстані, Вірменії. Натомість в Україні, Білорусі, Казахстані, Латвії цей день продовжують відзначати у першу неділю жовтня, як у СРСР.

Одним з видів вшанування вчителів є так званий «День самоврядування», коли старшокласники самостійно беруться проводити уроки, даючи тим самим можливість вчителям відпочити. У багатьох школах цей день є скороченим, а після нього часто проводяться концерти.

Дані взято з Вікіпедії.

Leopolis.news