logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

У Львові завершився 26-й міжнародний фестиваль КОНТРАСТИ (ФОТО)

05-10-2020 20:401745

У Львові завершився 26-й міжнародний фестиваль КОНТРАСТИ (ФОТО)
Фото: Анастасія Іванова

У Львові успішно відбувся 26-й Міжнародний фестиваль сучасної музики КОНТРАСТИ, який тривав впродовж 25 вересня – 4 жовтня. Його організатором незмінно є Львівська національна філармонія.

Про це повідомляє прес-служба Львівської національної філармонії.

Тема цьогорічного фестивалю звучала як «Метаморфози-2020»: у світі, який раптово змінився, ввівши в наше життя поняття «до карантину», сучасне мистецтво стає в аванґарді змін, трансформацій і метаморфоз нашого повсякдення.

Фестиваль тривав десять днів, у його програмі відбулось двадцять подій симфонічної, камерно-інструментальної, електроакустичної та вокальної музики. У подіях КОНТРАСТІВ взяли участь музиканти з України, Польщі та Німеччини.

У програмі КОНТРАСТІВ прозвучали 56 творів 48 композиторів з різних куточків світу. Зокрема, на гостей Фестивалю очікували ексклюзивні події, у рамках яких були презентовані нові композиції українських митців. 1 жовтня у виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» відбулась прем’єра твору Ольги Криволап «Carmina amoris» (Пісні кохання) для струнних. Знаменитий цикл «Місячний П’єро» Арнольда Шенберґа прозвучав 27 вересня в перекладі українською. Також у програмі КОНТРАСТІВ можна було почути електроакустичні перформанси Максима Коломійця («Внутрішні голоси», 2 жовтня) та Остапа Мануляка («Визволення з плаского світу IІ», 3 жовтня).

Гостем цьогорічних КОНТРАСТІВ став польський ансамбль Kwartludium, який 3 жовтня презентував проєкт «Множинний образ», в рамках якого відбулась прем’єра твору молодої української композиторки Марти Галаджун. Саме вона минулого року, у 2019-му, була виокремлена з-поміж усіх інших учасників композиторських майстер-класів COURSE, та отримала можливість написати твір для цього ансамблю. Закриття Фестивалю відбулось 4 жовтня під батутою польського диригента Вінсента Козловського. У програмі концерту у виконанні Струнної групи Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії звучала композиція Ріхарда Штрауса «Метаморфози», назва якої й підштовхнула організаторів Фестивалю до створення концепції КОНТРАСТІВ-2020.

Вже втретє під час КОНТРАСТІВ відбувалися Міжнародні майстер-класи нової музики COURSE. Цьогоріч у майстер-класах взяли участь шість композиторів з України, Туреччини та Китаю. Твори, написані під час майстер-класів прозвучали у виконанні київського колективу Ensemble Nostri Temporis 3 жовтня в Концертному залі Людкевича. Вже традиційна спеціальна фестивальна подія «Ніч Контрастів» у 2020 році зазнала певних «метаморфоз»: цьогоріч вона отримала назву «[не] Ніч Контрастів», адже тривала з 14:00 до 23:00 в суботу 3 жовтня. Однак її концепція залишилася незмінною: виконавці представили найновіші тенденції в сучасній інструментальній та електронній музиці.

Також у програмі Фестивалю три інтерактивні лекції німецького філософа сучасного мистецтва Гаррі Лєманна, які транслювалися наживо на Камерній сцені Львівської філармонії.

Широко у КОНТРАСТАХ-2020 була представлена творчість українських композиторів. На відкритті фестивалю камерний склад Академічного симфонічного оркестру філармонії виконував «Сумну кантату» Валентина Бібіка, камерну симфонію Всеволода Задерацького, а також рідко виконувану в Україні Сьому партиту для духового квінтету Мирослава Скорика.Також звучала музика Валентина Сильвестрова, Бориса Лятошинського, Євгена Станковича, Володимира Загорцева, Святослава Луньова, Остапа Мануляка, львівських композиторів – Юрія Ланюка, Олександра Козаренка, Богдани Фроляк та Богдана Сегіна.

Leopolis.news