logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Українців перевірятимуть на COVID-19 вітчизняними тестами — Степанов

08-10-2020 18:291773

Українців перевірятимуть на COVID-19 вітчизняними тестами — Степанов
Фото: Умовне, Радіо Свобода

Для тестування українців на COVID-19 будуть використовувати нові антигенні тест-системи вітчизняного виробництва.

Про це напередодні повідомив очільник МОЗ Максим Степанов, передає УНН.

«Наша мета — щоб наші можливості повністю перекривали потребу країни. Зараз ми вийшли на понад 30 тисяч тестувань за добу. До грудня ми хочемо, щоб це було не менше 50 тисяч тестів ПЛР, які будуть робитися саме в державних закладах», — сказав він.

Також Степанов додав, що Україна вводить тестування на антигени, яке дозволяє побачити, чи є вірус в організмі людини, й визначити необхідність подальшого тестування методом ПЛР.

«Ще одна розробка, яка зараз проходить верифікацію, й ми збираємось запускати в роботу — це українські тести», — повідомив міністр.

Додамо, що верифікацію у ЦГЗ МОЗ зараз проходять тест-системи на виявлення антигену виробництва компанії «Діапроф-Мед». Триває вже фінальний етап.

«Нові тест-системи проходять повноцінний експеримент. Тестується кілька варіантів опцій і перевіряється суто лабораторна процедура — що треба робити лікарю-лаборанту, щоб отримати валідний результат.

Експеримент ще не завершено, але ми вже знаємо, що чутливість і специфічність нових тест-систем не гірша, ніж комерційні аналоги. Дуже добре, що наші українські фахівці змогли розробити щось подібне», — зазначив з цього приводу в. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін.

Нові тест-системи на виявлення антигену дозволяють виявити вірус SARS-CoV-2 на досить ранніх етапах і можуть стати своєрідним замінником дорогого та тривалого ПЛР-тестування.

Leopolis.news