logo
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка провели наукову конференцію «Геофізичні дослідження та моделювання фізичних полів Землі»

09-10-2020 19:522190

У ЛНУ ім. І. Франка провели наукову конференцію «Геофізичні дослідження та моделювання фізичних полів Землі»

На геологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася V Наукова конференція «Геофізичні дослідження та моделювання фізичних полів Землі».

Як інформує пресцентр університету, з вітальним словом до учасників наукового зібрання звернувся декан геологічного факультету, професор Микола Павлунь.

Насамперед він акцентував увагу на дещо змінений у зв’язку з пандемією формат проведення наукового зібрання. Так, через складну епідеміологічну ситуацію конференція тривала лише один день, було обмежено кількість учасників, та все ж науковцям вдалося плідно попрацювати й обмінятися своїми науковими ідеями. «Конференція цьогоріч проходить у дуже незвичній атмосфері, та навіть у цій складній ситуації ми не повинні зневірюватися і мусимо докладати ще більших зусиль для розвитку науки», – сказав Микола Миколайович.

Декан наголосив на тому, що історія геофізичних досліджень у Львівському університеті дуже давня, проте й до сьогодні вони залишаються актуальними і мають велике теоретичне та прикладне значення. «У Львівському університеті досить давно зрозуміли, що геофізичні дослідження надзвичайно потрібні, а тому ще 100 років тому тут відкрили кафедру геофізики та метеорології. Ще тоді у людей було розуміння того, що існує певна взаємодія між фізичним станом атмосфери та літосфери, яка може, скажімо, впливати на погоду. На жаль, останнім часом геологічні спеціальності підпадають під категорію проблемних, коли йдеться про вступників, але геофізика залишається дуже успішною та актуальною галуззю», – зазначив він.

Насамкінець декан коротко окреслив основний фокус цьогорічної конференції, акцентуючи увагу на тому, що поруч із надзвичайно важливими теоретичними аспектами учасники наукового зібрання розглянуть і більш прикладні питання, серед яких і результати практичних досліджень, які можуть слугувати підґрунтям для вирішення складних геологічних задач.

Після вітальних слів декана факультету із доповіддю на тему «Геофізичні дослідження у Львівському національному університеті імені Івана Франка та здобутки кафедри фізики землі за 2000-2020 роки» виступив доцент кафедри геології корисних копалин і геофізики Віталій Фурман. Він розповів про відомих постатей, діяльність яких була пов’язана з кафедрою фізики Землі, про наукову роботу, яку здійснювали викладачі кафедри упродовж двадцяти років її існування, про різноманітні дослідження, які проводилися за їхньої участі, а також про науково-практичні конференції, видані праці та багато іншого.

Серед тем, розглянутих на конференції, були також питання про залежність швидкості зміни вікових варіацій геомагнітного поля від положення обсерваторії та часу, методику розширеної білінійної інтерполяції табличних даних, повномасштабні фізичні моделі гірських порід для калібрування приладів гамма-гамма каротажу за наявності сталевої труби, комп’ютерне моделювання напружень в ґрунтових масивах тощо. Тези доповідей було вміщено у збірник матеріалів конференції.

Leopolis.news