logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Опитування Зеленського суперечить Виборчому кодексу – КВУ

15-10-2020 08:382163

Опитування Зеленського суперечить Виборчому кодексу – КВУ
Фото: ОПУ

Комітет виборців України повідомив, що проведення всенародного опитування в день голосування, яке ініціював президент Володимир Зеленський, не передбачена Виборчим кодексом України.

Про це КВУ написав у Facebook, передає «Детектор медіа».

Зокрема зазначається, що Комітет виборців занепокоєний, адже незрозумілими лишаються юридичні механізми, які використовуватимуть при опитуванні: хто проводитиме опитування, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, опитування проводитиметься в приміщеннях виборчих дільниць чи за їх межами, які юридичні наслідки матимуть результати опитування. Відкритим залишається питання, чи залучатимуть до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій.

«У разі залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій – це суперечитиме чинному законодавству. Виборчий кодекс України чітко передбачає набір процедур, які використовуються під час проведення голосування на місцевих виборах та визначає повноваження членів виборчих комісій», – уточнили в КВУ та додали, що додаткове навантаження на членів комісій потенційно може заблокувати виборчий процес.

Комітет виборців також каже, що опитування може бути спробою впливу на результати голосування.

«Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування», – пояснили в КВУ.

Leopolis.news