Результати трирічної реформи: правосуддя здійснюють менш як 60% потрібної штатної кількості суддів

http://leopolis.news/post/3032/rezultaty-tryrichno-reformy-pravosuddya-zdiysnyuyut-mensh-yak-60-potribno-shtatno-kilkosti-suddiv

26/06/2019

Конституційна вимога реформування судоустрою України полягає в оцінюванні суддів за критеріями компетентності, доброчесності та професійної етики. У зв’язку з цим кваліфікаційне оцінювання пройшов 2701 суддя, а щодо 2586 осіб кваліфікаційне оцінювання триває й досі. За цей самий період понад 2000 суддів було звільнені з посад, що суттєво вплинуло на укомплектованість судів та здатність у розумні строки забезпечувати неупереджений і справедливий розгляд судових справ.

На сьогодні 14 судів не здійснюють правосуддя через відсутність суддів або повноважень у суддів, у 154 судах число суддів, які здійснюють правосуддя, становить менше ніж 60% штатної чисельності. Внаслідок такої ситуації порушується право громадян на забезпечення доступу до правосуддя.

Залишається невирішеною проблема суттєвої різниці у винагороді суддів, які ще не пройшли кваліфікаційне оцінювання, зокрема з незалежних від них причин. На практиці це означає, що суддя, який не працює, отримує заробітну платню орієнтовно вдвічі більшу, ніж той, який працює за себе і за того суддю, який без повноважень. Тобто немає підстав для бравурних реляцій Ради суддів України про «забезпечення низки позитивних змін».

Такий стан справ спричинили тривалість процесу кваліфікаційного оцінювання та одночасне проведення двох конкурсів до Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду і Вищого суду з питань інтелектуальної власності, поточним добором кандидатів на посаду судді для проходження навчання в Національній школі суддів України.

Ключовий акцент – тривалість процесу кваліфікаційного оцінювання. Це означає, що судді Вищої кваліфікаційної комісії виявилися професійно непридатними провести кваліфікаційне оцінювання якісно та у стислі строки, як цього потребує суспільство.

За результатами засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя, його учасники – голови Верховного Суду (ВС), Вищої ради правосуддя (ВРП), Ради суддів України (РСУ), Державної судової адміністрації (ДСУ), ректор Національної школи суддів України (НШСУ) та (sic!) голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) – вважають, що головне завдання всіх органів суддівського врядування полягає в тому, щоби домогтися суттєвих і негайних зрушень у вирішенні питання кадрових проблем у системі правосуддя.

Для цього Рада суддів України хтозна-чому не доручила, а лишень рекомендувала:

  • ВККСУ у стислі строки (1-2 місяці) оголосити і провести конкурси на зайняття вакантних посад у місцевих (окружних) судах для кандидатів на посади суддів, що пройшли спеціальну підготовку в НШСУ, а також у судах з кадровим дефіцитом 50% і більше;
  • ВРП, ВККСУ, ДСА України впродовж ІІІ-ІV кварталів 2019 року завершити переведення суддів до апеляційних, а також до новостворених місцевих (окружних) судів;
  • ВККСУ розглянути можливість прискорення проведення кваліфікаційного оцінювання. За потреби внести зміни до Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення. У пріоритетному порядку провести кваліфікаційне оцінювання суддів, у яких закінчився п’ятирічний термін повноважень;
  • ДСА України з огляду на зміни у процесуальному законодавстві визначити в порядку, передбаченому статтею 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», оптимальну кількість суддів в апеляційних і місцевих (окружних) судах. Прискорити отримання результатів дослідження з вимірювання навантаження на суддів та їх затвердження у Раді суддів України;
  • ВККСУ при здійсненні заходів щодо переведення суддів до новостворених окружних (місцевих) судів керуватись тимчасовою чисельністю суддів, погодженою із ВРП.

Територіальне управління державної судової адміністрації України у Львівській області повідомило Leopilis.news про чисельність суддів місцевих загальних судів Львова та Львівської області, які не здійснюють правосуддя.

Щодо матеріально-технічного забезпечення місцевих загальних судів Львова та Львівської області, то відповідно до потреб управління закупило для судів вебкамери, кондиціонери, принтери, канцелярські та господарські товари, комплекти меблів для залів судових засідань і кабінетів, офісні крісла тощо.

До кінця 2019 року Територіальне управління державної судової адміністрації України у Львівській області планує забезпечувати потреби місцевих загальних судів регіону в межах кошторисних призначень.

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news