logo
05/03
30/11
07/02
27/01
10/01
29/12
22/12
21/12
09/12
01/11
07/10
15/09
10/09
2 ...

Будівництво 10 садочків та 10 шкіл за 5 років – кандидат на мера Львова Тарас Кльофа пояснив, де візьме гроші

16-10-2020 11:424499

Будівництво 10 садочків та 10 шкіл за 5 років – кандидат на мера Львова Тарас Кльофа пояснив, де візьме гроші

У програмі кандидата на мера Львова від партії «Слуга народу» Тараса Кльофи є такий пункт: «Будівництво 10 садочків та 10 шкіл за 5 років…». 

Журналісти попросили Тараса Кльофу прокоментувати це зобов’язання. 

Адже у Львові справді за всю новітню історію влада міста не збудувала жодної школи, жодного садочка, однак йдеться про дорогу обіцянку, виконання якої до того ж можна легко проконтролювати. 

Ми у Вашій програмі знайшли ще одну дорогу і непросту до виконання обіцянку. Будівництво 10 садочків та 10 шкіл за 5 років.

Все точно. У Львові діти мають здобувати освіту в належних умовах, а не в переповнених групах та класах. При цьому ми запровадимо комунальні доплати вихователям та вчителям.

Однак хочу зосередити вашу увагу на двох ганебних моментах.

По-перше, це електронна черга дітей, які претендують на місце у дитячому садочку. Сам факт існування такої черги у Львові – це сором для культурного і цивілізованого міста. 

За експертними оцінками, нині у цій черзі перебуває до 4000 дітей, хоча влада називає значно меншу цифру. І це типова ситуація для будь-якої черги. Довкола неї завжди формується атмосфера скандалу, дрібної корупції і кумівства.

Власне, той факт, що теперішня влада за 15 років не збудувала у Львові  жодного садочка, жодної школи, натомість у місті за цей час звели приблизно 300 житлових комплексів, – цей факт більш ніж красномовно свідчить про справжні мотиви людей, які нині господарюють у львівській Ратуші. 

Нажива, нажива і ще раз нажива. Генеральний план Львова? Ні, не чули про такий. Історико-архітектурний опорний план? Ні, у нас такого нема і ухвалювати його ми не збираємось. Де захочете, там і дозволимо вам будувати. Тільки несіть нам гроші, побільше грошей. Що буде зі Львовом через 10-15 років, чи буде змога серед того засилля житлових будинків збудувати дорогу, садочок, школу, прокласти новий колектор – про це ніхто не думає. 

Я вже казав і ще раз повторю – треба дати баригам по руках.     

Але 10 садочків та 10 шкіл за 5 років – це, наголосимо, дорога обіцянка.

Так, ми це цілком усвідомлюємо, але є такі борги перед громадою, які треба обов’язково повернути, скільки б це не коштувало. Якщо ми прагнемо народжувати нащадків і проживати щасливе і комфортне життя у нашому славному Львові. 

До того ж, Львів далеко не бідне місто. Річний бюджет становить 9 млрд грн. 

Але нам треба змінити пріоритети. Грубо кажучи, Львів має стати привітним не тільки для туристів. І треба перестати закопувати сотні тисяч гривень у різні прожекти, скажімо, у велодоріжки, які нікуди не ведуть.

Також у справі будівництва нових шкіл і садочків ми, звісно, розраховуємо на підтримку державного бюджету.

Але часто стається так, що офіційний Київ залишається байдужим до потреб Львова?

Ми хочемо поламати цю практику. Наша мета – збудувати міцну і дієву вертикаль взаємодії між центральною та місцевою владою. Присутність фракцій президентської партії у місцевих радах дозволить столиці більш ефективно взаємодіяти з регіонами та містами.

Президентська політична сила сьогодні представлена виключно в центральній владі, тобто у Верховній Раді України. В жодній області, в жодному місті нема фракції депутатів від партії «Слуга Народу». І наша ціль на теперішніх виборах збудувати нормальну, здорову, прозору і дієву вертикаль взаємодії між центральною та місцевою владами.

Не є таємницею, що у нас на Львівщині та й в інших областях доволі часто складається ситуація, коли Київ не чує чи не хоче чути регіон. Або навпаки, коли Львів не бажає виконувати волю Києва. І от ця диспропорція, як правило, більше б’є по регіону, аніж по центру. Тому ми й прагнемо привести до місцевих рад професійних вмотивованих людей для спільної доброї роботи.

Leopolis.news