logo
20/04
19/04
2 ...

На Самбірщині ветерани ОУН-УПА та учасники АТО вшанували пам’ять спаленого енкаведистами хутора Літомир

19-10-2020 10:221326

На Самбірщині ветерани ОУН-УПА та учасники АТО вшанували пам’ять спаленого енкаведистами хутора Літомир
Фото: автора

Минув 71 рік, як енкаведисти дощенту спалили мирне українське поселення – хутір Літомир, що поблизу міста Рудки Самбірського району. На місці трагедії відбулись поминальні заходи, під час яких вшанували пам’ять загиблих вояків УПА, замордованих господарів хат.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

У спільній молитві, покладанні квітів на знак вшанування пам’яті трагедії взяли участь представники влади Самбірського району, лідери політичних партій, небайдужі до нашої історії, вояки ОУН-УПА, а також члени спілки АТО Городоччини. Голова ветеранів російсько-української війни Віталій Смілка сказав: «Ми –  нащадки новітніх українських борців не маємо права забути про цю трагедію.... . Енкаведисти Літомир стерли з карти Самбірщини, але не з людської пам'яті. Черговий раз віддаємо пошану загиблим за волю України».

Нагадаємо, що більшовицькі окупанти у такий жорстокий спосіб помстились жителям  Літомира за те, що в липні 1944 року в своїх оселях надали притулок для відпочинку невеликому загону УПА, які рейдом повертались з Карпат. Хутір оточили енкаведисти. Повстанці дали бій. Були втрати. Подібне повторилось через кілька років і також із жертвами. Тоді окупанти й пустили з вогнем всі хати.

На місці спаленого Літомира місцеві патріоти встановили хрест, капличку з фігурою матері Божої, дзвін пам’яті й гранітну плиту з висіченими прізвищами загиблих повстанців та жителів хутора.

Відтак на місці, де колись стояли хати, щороку в таку жовтневу пору проводяться заходи по вшануванню пам’яті жертв енкаведистів.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news